Hirdetés

2014-ben a magyar kormány soha nem látott fejlesztéseket hajtott végre a környezet- és természetvédelemben, többek között a hulladékgazdálkodás, a szennyvízkezelés, ivóvízvédelem vagy az ökoturizmus területén. Az államtitkár szerint Magyarország a hazai össztermék arányában többet költ a környezetügyre, mint Ausztria vagy Németország. Valahogy az kimaradt a hírből, hogy most likvidálják a zöld szférát.

Az alábbi MTI hírhez a leszakadó csillagos eget tudjuk elképzelni.

Megalakult a Herman Ottó Intézet, az FM háttérintézménye

Egy korszerű államszervezetben szükség van olyan háttérintézményekre, amelyeknek a feladata szakpolitikai döntések tudományos megalapozása – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pénteken Budapesten a Földművelésügyi Minisztérium háttérintézménye, a Herman Ottó Intézet megalapítása alkalmából.

A miniszter köszöntő beszédében emlékeztetett: 2014-et a magyar kormány Herman Ottó emlékévnek nyilvánította, hogy méltóképpen megörökítse a 19. századi polihisztor – néprajz- és természettudós, zoológus, illusztrátor – emlékét. A Herman Ottó Intézet megalapítása az emlékév méltó megkoronázása – tette hozzá.

Fazekas Sándor elmondta: az intézet az államreform részeként jött létre, hogy korszerű ismeretekkel lássa el a döntéshozókat a környezet- és természetvédelem területén.

Kitért arra, hogy Magyarországon is egyre nő a városok lakossága, egyre több területet beépítünk, kormányzati feladat többek között az ennek hatására súlyosbodó zaj- és porszennyezés, valamint a légszennyezés hatásainak mérséklése, az éghajlatváltozás hatásainak enyhítése vagy a hulladékkezelés. „Biztos vagyok benne, hogy ez a szakmai és tudományos háttér megadja a helyes döntésekhez szükséges információkat” – jelentette ki a miniszter. Hozzátette, az intézetnek kiemelt feladata lesz a kapcsolattartás a civil szervezetekkel.

V. Németh Zsolt, az FM környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára kijelentette: 2014-ben a magyar kormány soha nem látott fejlesztéseket hajtott végre a környezet- és természetvédelemben, többek között a hulladékgazdálkodás, a szennyvízkezelés, ivóvízvédelem vagy az ökoturizmus területén. Az államtitkár kiemelte: a Gazdasági és Együttműködési Szervezet (OECD) adatai szerint Magyarország a hazai össztermék (GDP) arányában többek költ a környezetügyre, mint Ausztria vagy Németország.

Herman Ottó Intézet táblaavató 2015 június 26Herman Ottó Intézet táblaavató 2015 június 26

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter (jobbra), V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár (középen) és Mezőszentgyörgyi Dávid, a Herman Ottó Intézet főigazgatója leleplezi a budapesti intézet megalakulása és névadóünnepsége alkalmából elhelyezett emléktáblát.

Olyan névadót kellett találnunk, aki sokoldalú tevékenységet végzett, jelképezi az intézet szerteágazó feladatait – mondta Mezőszentgyörgyi Dávid, az intézet főigazgatója. Herman Ottó 1835-ben ezen a napon született felvidéki szász családban. Komolyan foglalkozott madártannal, kétkötetes könyvet írt a magyar halászatról, feltérképezte Magyarország pókfaunáját. Emellett néprajztudósként megalapította a Magyar Néprajzi Társaságot, és az ő nevéhez fűződik a tudományos barlangkutatás megindítása Magyarországon.
(MTI)
 

Így likvidálják a környezetvédelmet

Így likvidálják a környezetvédelmet

Jövőre nem kapnak pénzt az állami feladatokat átvállaló civil zöldszervezetek sem. Lesöpörték az ellenzéki kezdeményezéseket a fenntartható fejlődés bizottságában. Egy fillérrel sem adnak többet a nemzeti parkoknak, és semmi nem jut környezeti kármentesítésre a jövő évi költségvetésben, de nem ez a legnagyobb baj.
Részletek >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás