Hirdetés

Pár nap alatt hihetetlenül megnőtt a vadludak száma Tatán! Ma reggel már 22 ezer vadludat számoltak a megyei természetvédők az Öreg-tavon, ahol a jövő hétvégén lesz a 12. Tatai Vadlúd Sokadalom.

A tatai Öreg-tavon mozgalmasan indult a reggel: a vadludak forgataga mellett egy rétisas (Haliaeetus albicilla) is gondoskodott a reggeli izgalmakról. A vadludak az eurázsiai tundrák vidékéről érkeznek minden évben Tatára, hogy a telet itt töltsék. Majd február végén, március elején visszaindulnak északi költőhelyeik felé. Egy szezonban átlagosan 25 ezer vadlúdnak nyújt éjszakázó- és pihenőhelyet a tatai Öreg-tó.

A vadludak tiszteletére minden év novemberében fesztivált is szerveznek a megyei természetvédők. Az idén 12. alkalommal megrendezésre kerülő Tatai Vadlúd Sokadalom 2012. november 23-24-én várja az érdeklődőket a tatai Öreg-tó partján.

A 220 hektáros tatai Öreg- tavat Magyarország legrégebbi – csaknem 700 esztendős – mesterséges halastavaként tartják számon. Különlegessége abból adódik, hogy a tó egy része a város központi részén, a számos kultúrtörténeti emléket felvonultató belvárosban helyezkedik el. Az eurázsiai tundrák vidékéről érkező vadludak évszázadokkal ezelőtt itt, a tatai Öreg-tónál találtak éjszakázó- és pihenőhelyet maguknak hosszú vonulásuk során. Minden év novemberében visszatérnek, hogy a telet nálunk töltsék, és február végén, március elején visszainduljanak északi költőhelyeik felé. Tízezres tömegeik lenyűgöző látványosságot jelentenek valamennyi természetbarát számára.

A vadludak tiszteletére minden év novemberében fesztivált szerveznek a megyei természetvédők, ami gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket a tatai Öreg-tó partján. Mindenki számára lesz lehetőség teleszkópos madármegfigyelésre, mellyel szinte testközelből láthatók ezek az egyébként félénk madarak. De egyedülálló módon, Zsoldos Árpád és Orbán Zoltán kiváló ornitológusok tolmácsolásában nagykivetítőn is nyomon követhető a vadludak ki-és behúzása, valamint a tavon zajló események. A délelőtti körkapcsolás révén pedig a magyarországi nemzetközi jelentőségű vadlúd vonuló helyekről kaphatunk közvetlen információkat.
Lesz madárgyűrűzés, ami mindig különleges élmény, továbbá előadásokkal, kiadványokkal, különböző élőállatos bemutatókkal, természetvédelmi és környezetvédelmi, szaktanácsadással, természetjáró és ökoturisztikai túraajánlatokkal, csillagászati programokkal, teleszkópok és kézi távcsövek tesztelési lehetőségével és számtalan színes programmal vár Mindenkit a Tatai Vadlúd Sokadalom, ahol a helyi termelők finomságait kóstolgatva a vásározók színes adventi forgatagában is elmerülhetünk.

Tata vadlúd sokadalom fotó: Lengyel AttilaTata vadlúd sokadalom                        fotó: Lengyel Attila

Az idei rendezvény díszvendége lesz az idén 35 éves fennállását ünneplő Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. A nemzeti park bemutatkozása mellett számos az igazgatóság által működtetett természetvédelmi programról, valamint nagyközönségi akciókról és programajánlatokról is tájékozódhatnak az érdeklődők.
Az általános iskolák előre meghirdetett vetélkedője mellett a rendezvény idején sor kerül egy egész napos madármegfigyelő versenyre is. A versenyben különböző kategóriákban 3 fős csapatok vesznek részt. Céljuk, hogy minél több madárfajt lássanak kijelölt területen. A versenynek pontos szabályai vannak, a verseny végi összesítést pedig komoly szakemberekből álló zsűri végzi.
A rendezvény területén folyamatosan megtekinthető egész napos fotókiállítás is várja a látogatókat. A Vidd haza Tatát! című tárlat a természet és a kultúra csodálatos találkozását mutatja be.
A gyerekek természeti témájú mesékkel, mesekönyvekkel is találkozhatnak a rendezvényen. A játszóházban pedig izgalmas játékokon keresztül tudhatják meg, hogy melyik a leggyorsabb vadlúd, és hányféle színű lehet egy gólya, ha fehér, vagy ha fekete. De készül kukorica- és szotyikép, madáretető és madárkalács is. Lesz békamentés és békakérdezgető, nyomolvasó játék, madárszínező, madárrajzoló, és megtudhatják azt is, hogy a gyurgyalagoknak sem mindig könnyű.

Látogasson el Tatára, a vadludak városába, és legyen részese Ön is ennek az egyedülálló fesztiválnak! A rendezvény és annak valamennyi programja ingyenes.
További információ, valamint a részletes program megtalálható a rendezvény honlapján: www.vadludsokadalom.hu

A rendezvény szervezői:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoport
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás