Hirdetés

Az Alsózsolcán lakossági ellenállásba ütköző Andrada-csoport a borsodi település helyett Sóskúton rendezné be akkumulátor-feldolgozó üzemét. Az azóta viharos lakossági tájékoztatókkal a hírekbe kerülő projekt a cég januári tájékoztatása szerint „az engedélyek megszerzését követően” már február végén megkezdené működését.Csakhogy „az engedélyek megszerzése” február végéig akadályokba ütközhet, tekintettel arra, hogy a Pest Vármegyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a cég eddig semmiféle engedélykérelmet nem adott be akkumulátorfeldolgozásra.
A januári híreket követően Jávor Benedek zöldpolitikus,  a Párbeszéd – Zöldek EP listavezetője adatkéréssel fordult a Kormányhivatalhoz.

„Kérem, hogy Sóskút területére tervezett, 2023. október 1-ét követően benyújtott akkumulátor-szétszereléshez és/vagy akkumulátor-újrahasznosításhoz kapcsolódó tevékenység folytatása céljából üzem vagy telephely létesítésére irányuló engedélykérelmet és egyéb kapcsolódó dokumentumok elektronikus másolatát részemre elektronikus formában megküldeni szíveskedjen.”

A Kormányhivatal megküldött válasza alapján azonban semmilyen akkumulátorfeldolgozáshoz kapcsolódó tevékenységre nem érkezett be engedélykérelem a területileg illetékes hatósághoz, sem az Andrada, sem más cég részéről Sóskút közigazgatási területére!

Ez alapján, bár a cég igyekezett azt a benyomást kelteni, hogy az üzem elindulása gyakorlatilag eldöntött kérdés, a valóságban érdemi hivatalos lépéseket még az engedélyeztetés érdekében sem tettek. Ez azt is jelenti, hogy a helyi közösség komoly befolyást gyakorolhat arra, hogy mi, és hogyan valósul meg Sóskúton, vagy hogy egyáltalán szükség van-e erre az akkumulátorbontóra a településen. Fent kell tartani a nyilvánosság figyelmét, az engedélyezési eljárásba ügyfélként be kell kapcsolódni, és pontosan tisztázni kell, milyen tevékenység, pontosan milyen feltételekkel valósulna meg, és az elfogadható-e a sóskútiaknak!
A Párbeszéd – Zöldek minden segítséget megad ehhez!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás