Hirdetés
greenfo/MTI

Egyre gyakrabban bújik elő a Szegedi Vadaspark új lakója. Az egyhónapos foltos hiéna kölyök nemét még nem tudni, de a szerencsés látogatók már megfigyelhetik, ha előbújik az anyja által ásott üregből.

A Szegedi Vadaspark hiénái már két almot is sikeresen felneveltek. 2010 óta kis szünet volt: fogamzásgátlással igyekeztek megakadályozni, hogy túl sűrűn, minden évben szülessenek kicsik. Ennek oka az, hogy az utódok elhelyezése az európai törzskönyvi program segítségével sem egyszerű, és azt is próbálták elkerülni, hogy a csapat túl nagy legyen, mert ez az agresszió növekedésével járhat.

A február 10-én született hiéna nemét még nem tudni, azt csak genetikai vizsgálat tudja eldönteni, hiszen a nőstények és hímek, minden külső jegyüket tekintve – a nemi szerveket is beleértve – teljesen egyformák. A nem meghatározásához a gondozóknak szőrmintát kellett venniük a kölyöktől. A kis hiéna még sok időt tölt védett helyen, a házban vagy az anyja által ásott üregben, de idővel külső kifutóban egyre többen láthatják majd.

A foltos hiénák Afrikában, a Szaharától délre található nyílt füves puszták, szavannák, bozótos területek lakói. Sokáig dögevőknek tartották őket, de ma már ismeretes, hogy kitűnő vadászok. A hiéna kisebb rágcsálókat egymaga is elfog, a nagyobb zsákmányra azonban falkában vadászik. Egy tíz-húsz egyedből álló csapat kevesebb mint egy perc alatt képes felfalni egy zebrát.  A nőstények teje nagyon magas fehérje- és zsírtartalmú, és a kicsik hosszú ideig, akár 12-16 hónapos korukig szopnak. A magasabb rangú nőstények előbb válnak ivaréretté és gyakrabban is fialnak, mint az alacsonyabb rangúak, ezzel több utódot fel tudnak nevelni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás