Hirdetés

Atomtitkok kerülhettek illetéktelen kezekbe, miután feltörték a Paksi Atomerőmű egyik vezetőjének kocsiját. A rendőrség nyomoz, a miniszterelnökség nem nyilatkozik. A Paks II. projekttársaságnál nem aggódnak.

A Paksi Atomerőmű bővítéséről szóló dokumentumokat loptak el az atomerőmű egyik igazgatójának kocsijából – értesült kormányközeli forrásból a Blikk. A férfi egy találkozóra ment a Belgrád rakpartra, a kocsit pedig egy parkolóban hagyta, ahol pár perc alatt feltörték. A Blikk szerint egy piti tolvaj törhette fel az autót, amiből egy notebook és más adathordozók tűntek el, amelyek azóta sem kerültek elő. A rendőrök lopás miatt nyomoznak, a miniszterelnökség azonban semmit sem mondott az esetről.

Az ügyben a BRFK folytat vizsgálatot, ők annyit közöltek, hogy lopás bűntette miatt folyik az eljárás. Az azonban meglehetősen sokatmondó, hogy a kiemelt ügyek főosztálya jár el az ügyben, ami egy hagyományos autófeltöréshez képest eléggé szokatlan.

– Ha titkos dokumentumokról van szó, akkor megvalósult a gondatlanságból elkövetett minősített adattal való visszaélés bűncselekménye. Ez pedig 3 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható – mondta a lapnak dr. Fridman Róbert ügyvéd.

A 444.hu megkérdezte az új atomerőmű építésével foglalkozó, a Miniszterelnökség felügyelete alá tartozó céget az esetről, és a következő választ kapta:

„A Paks II. projekttársaságnál a minősített adatok kezelésére és védelmére szigorú biztonsági előírások vonatkoznak. A társaság informatikai eszközei speciális hardveres és szoftveres adatvédelmi rendszerekkel vannak ellátva, a rajtuk tárolt adatokat a legkorszerűbb védelmi rendszer óvja az illetéktelenektől. Az ügyben a BRFK folytat nyomozást – a nyomozás érdekei miatt a rendőrségi vizsgálat lezárultáig nem áll módunkban nyilatkozni.” Nem hivatalosan úgy értesült a lap, hogy az erős védelem a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha megfelelő kódkioldó külső eszköz és jelszó nélkül akarnák megnézni az adatokat az ellopott gépen, akkor az adatok azonnal törlődnek, a merevlemez újraformázza magát.

A számítógépet úgy lopták el a Blikk szerint, hogy a cég egyik igazgatója a Belgrád rakparton parkoló autójában hagyta, és az autót feltörték. Azt nem tudni, hogy kiről van szó, a cégnél 6 igazgató és egy vezérigazgató is van. Értesülésünk szerint egyébként lehet, hogy nem is igazgatói munkakörben dolgozik az illető. Az autóból egy notebookot illetve adathordozókat vitt el a máig ismeretlen tolvaj. Az eset még a tél legvégén vagy a tavasz legelején történt, azóta semmi sem utal arra, hogy bárki hozzáfért volna a titkos adatokhoz. A rendőrségnél a kiemelt ügyek főosztálya nyomoz. 

UPDATE: 2015 06 15: Nem atomtitkot loptak el a paksi bővítésről

Nem voltak titkos adatok azon az öt pendrive-on, amelyet Budapesten loptak el ismeretlenek a paksi atomerőmű egyik vezetőjének az autójából – szögezte le a nol.hu érdeklődésére Samu Attila, a Belügyminisztérium sajtófőnöke.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás