Hirdetés

A HungaroMet előzetes adatai alapján tegnap 15 óra után Körösszakálon 41,4 fok volt, ezzel megdőlt a 40 fokos napi rekord. Sosem volt még ilyen durva hőhullám Magyarországon.

A Magyarországon valaha mért legmagasabb hőmérséklet rekordja a HungaroMet mérései alapján a 2007. július 20-án, Kiskunhalason mért 41,9 fok volt. Ez nem dőlt meg tegnap, de nem volt messze tőle az időjárás: ugyancsak a HungaroMet előzetes adatai alapján 15 óra után Körösszakálon 41,4 fok volt, ezzel megdőlt a 40 fokos napi rekord.

Rekordmeleg volt a hétfőre virradó hajnal is: Siófokon csak 27 fokig csökkent a hőmérséklet. Az eddigi rekord 1931-es volt, akkor a pécsi Erzsébet Tudományegyetemen 24 fokot mértek.

A fővárosi legmagasabb napi minimumhőmérséklet rekordja is megdőlt július 15-én: Budapest Lágymányoson csak 24,1 fokig hűlt le a levegő, ami 0,6 fokkal volt magasabb a korábbi, 1949-es rekordnál (23,5 fok, Budapest Országút).

Sosem volt még ilyen durva hőhullám Magyarországon

A mostani hőhullámmal jó esély van rá, hogy júliusban megdől a havi hőmérsékletrekord Magyarországon, és az is elképzelhető, hogy ez lesz minden idők legmelegebb nyara hazánkban. Az elmúlt hónapok fényében egyik sem lenne meglepő: az előző három évszak mindegyike rekord magas átlaghőmérsékletet hozott, és három különböző hónapban is megdőlt a korábbi csúcs az elmúlt egy évben.

Részletek: A leghosszabb hőhullám >>>

Kapcsolódó anyagok:

A gyilkos hőségben életeket menthet az autóforgalom csökkentése

A július-augusztusi hőségben itassuk a madarakat is

A környezetvédelem okozhatja a pusztító hőséget?

A pokoli hőség mellett az UV-sugárzás is nagyon erős lesz ma

Harmadfokú hőségriasztás lép életbe

A gyilkos hőkupola

Az idei június volt az eddigi rekorder, és egy éve folyamatosan dőlnek a hőmérsékleti rekordok

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás