Hirdetés

Egy 38 éves férfinél diagnosztizálták a betegséget. Az országos tisztifőorvos elmondta: ahhoz, hogy másokat megbetegítsen, szoros kontaktusra van szükség. Itt az eljárásrend a járványügyi teendőkről.

Elrendelte Müller Cecília a járványügyi vizsgálatot abban a fővárosi kerületben, ahol az első majom-himlős beteget találták. Az országos tisztifőorvos a Népszavának elmondta: tegnap még csak a gyanú merült fel, de a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborja a páciens mintájából már ekkor ki tudta mutatni a víruscsaládot. Ma pedig megtörtént a vírus szekvenálása is, és ez a vizsgálat már bizonyította, hogy valóban majomhimlőről van szó.

A tisztifőorvos hozzátette: „az eredményt megküldtük a kerületi népegészségügyi hivatal munkatársainak azért, hogy elindítsák a járványügyi vizsgálatot, és meghozzák a szükséges intézkedéseket. Ez van most jelenleg folyamatban. Várom vissza az információt.”

Arra a kérdésre, hogy van-e ok különösebb aggodalomra, Müller Cecília azt mondta: a legnagyobb mennyiségben a bőrön keletkező hólyagokban található a vírus, de ahhoz, hogy másokat megbetegítsen, szoros kontaktusra van szükség. Megjegyezte: az érintett beteget természetesen el kell különíteni, hiszen fertőző. Most a kerületi járványügyi szakemberek feladata felkutatni a páciens környezetét és a szükséges megelőzési intézkedéseket megtenni.
A vírus lappangási ideje két-három hét is lehet, ez idő alatt a beteg nem fertőz, csak akkortól amikor már már tünetei is vannak. Első nap influenzaszerű tünetek jelentkeznek, majd a második napon jelennek meg a hólyagos kiütések.

Kemenesi Gábor virológus néhány napja a saját közösségi oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy a majomvírus himlő tünetei egészen enyhék is lehetnek, azaz láz nélkül, kevés kiütéssel is megúszhatja valaki a fertőzést. Az európai esetek genetikai vizsgálatai egyelőre egy behurcolásra és az abból történő terjedésre utalnak. A vírusgenomikai elemzések alapján a mostani vírus nagyon hasonló a 2018-ban, több helyen is leírthoz, minden jel szerint annak egy leszármazottja.

A probléma, hogy igen nehéz megítélni a vírusgenomban található mutációk szerepét, ez a SARS-CoV-2-nél sem volt egyszerű, itt pedig még bonyolultabb, hiszen egy jóval nagyobb és összetettebb genommal rendelkező vírusról van szó. Egyelőre csupán annyit tudni, hogy vannak változások a genomban, ami egy természetes folyamat eredménye, ám ezek száma némileg magasabb a vártnál. A vírus alapvető tulajdonságain azonban ezek sem változtatnak, közeli kontaktusra van szükség a terjedéshez – írta.

Megérkezett az eljárásrend a járványügyi teendőkről

Megérkezett az egészségügyi szolgáltatókhoz a majomhimlővel kapcsolatos eljárásrend a járványügyi teendőkről. A dokumentum egyebek mellett arra a hívja fel a figyelmet, hogy a betegséget észlelő orvosnak kell intézkednie a beteg elkülönítéséről. A kezelőorvosnak kell tájékoztatnia a beteget arról, hogy a fertőzőképesség megszűnéséig, azaz a bőrelváltozások teljes gyógyulásáig el kell különítenie magát, kerülnie kell a sérült, gyenge immunrendszerű emberekkel való érintkezést, továbbá a háziállatokkal történő találkozást. A pörkök leválásáig tilos a szexuális és egyéb szoros kapcsolat létesítése.

A lapunk birtokába került utasítás szerint a legtöbb beteg otthonában gyógyulhat szupportív terápia és a fertőzés terjedését megakadályozó infekciókontroll óvintézkedések betartása mellett.

A fertőzőbeteg jelentés alapján a beteg lakcíme/tartózkodási helye szerinti illetékes járási/kerületi hivatal népegészségügyi feladatkörben eljáró munkatársai az értesülést követően járványügyi vizsgálatot végeznek, melynek során a betegeknek meg kell nevezniük a velük – a járványügyi vizsgálatot megelőző – 21 napon belül szoros kapcsolatban állt személyeket és elérhetőségüket meg kell adniuk.

Szoros kontakt személynek számít,
— aki fertőzőképes személlyel volt kapcsolatban:
— direkt fizikai kontaktus, különös tekintettel a szexuális kapcsolatra,
— a beteggel egy háztartásban él,
— megfelelő védőfelszerelés alkalmazása nélkül a betegellátás során történt találkozás (egészségügyi dolgozó).

A szoros kontakt személyek szabad mozoghatnak, de 21 napig nekik is kerülniük kell a szexuális érintkezést, valamint nem találkozhatnak, nem gondozhatják a háziállataikat sem. Az érintetteket tájékoztatni kell arról, hogy az utolsó találkozás követő 21 napig a majomhimlőre jellemző tünetek kialakulását önmaguk ellenőrizzék. Ha pedig rajtuk is megjelennek a tünetek értesítsék a területileg illetékes járványügyi hatóságot. Fontos a megfelelő kézhigiénés és légúti higiénés gyakorlat betartása.

A bevezető tünetek időtartalma változó lehet (1-4 nap) és azok enyhék, nem specifikusak (pl. fejfájás, fáradság, anogenitális bőrjelenségek) a szoros kontaktok kerüljék a gyermekekkel, a várandós nőkkel és az immunkompromittált személyekkel történő kapcsolatot 21 napig, vagy a majomhimlő gyanús beteg esetén a diagnózis kizárásáig.

Érdemes elolvasni milyen is Müller Cecília és a kormánykommunikáció e témában:

Á, semmi érdekes, csak megjelent itt is a majomhimlő, majd bejelentjük a Tényeknek, aztán jólvanazúgy

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás