Hirdetés

Újabb értékes budapesti zöldfelületet védtek meg a pusztítástól! A Fővárosi Közgyűlés tegnapi ülésén helyi jelentőségű védett területté nyilvánították a nagytétényi Duna-partot, amely Budapest kevés megmaradt természetes partszakaszának egyike.

A területen korábban egy vállalkozó intenzív sittlerakási tevékenységbe kezdett, ezért Budapest főjegyzője a további természetkárosítás magakadályozása érdekében korábban ideiglenes védelmet rendelt el. Az ideiglenes védelem azonban csak 3 hónapra szólhat, így ez alatt a Főpolgármesteri Hivatal új Tájépítészeti Osztálya természetvédelmi szakértőinek megfeszített munkájával kellett előkészíteniük a végleges védettséget, ennek részeként például a társadalmi egyeztetést az ügy közvetlen érintettjeivel.

A tegnapi döntés értelmében a védettség összesen 53 hektár területre terjed ki.

Az Óbudai-szigettel és a Jegenye-völggyel együtt így már összesen 110 hektár, azaz 155 focipályányi értékes budapesti természeti területet mentettünk meg a pusztító beavatkozásoktól, beruházásoktól! Kiemelten fontosnak tartjuk a magas természeti értékkel bíró, a biológiai sokféleség megőrzésében nagy szerepet játszó természetközeli élőhelyeink védelmét, hiszen ezekből már nagyon kevés maradt meg.

Korábban ez nem volt prioritás. Éppen ezért a 2021-ben elfogadott Radó Dezső tervben, Budapest Zöldinfrastruktúra Fejlesztési és Fenntartási Akciótervében célként tűztük ki a helyi jelentőségű természetvédelmi területek jelentős gyarapítását. Egy közel kétmilliós nagyváros élhetőbbé tételében kulcsszerepe van a zöldfelületek és általában a természeti értékek védelmének. A klíma- és környezeti válság elleni küzdelem is erre kötelez minket!

nagytétényi Duna-part forrás: Főkert

A nagytétényi Duna-part megőrzése nemcsak az eredeti tájkép megtartását jelenti, hanem az itt élő védett fajok és élőhelyek, azaz az élővilág sokszínűségének fennmaradását is szolgálja. A védetté nyilvánított terület az M0 körgyűrű Deák Ferenc hídjától Érd közigazgatási határáig terjedő, mintegy 4,7 km hosszú hullámtér. Nagy része ártéri erdő, de beletartozik a kiemelkedő értéket képviselő Duna-rét és egy kis öböl is, amely jelentős vizes élőhely- közölte olvasható Budapest Városháza FB oldalán.

Kapcsolódó podcastunk:  Organizált káosz és zöldebb Budapest
Miért fontos a folytatódó „Vadvirágos Budapest” program, és mi van a nagy közparkjainkkal? Hogyan nő az egy főre jutó zöldfelületet? Mire használható a Budapest Fatár? Mi az a Stockholm módszer, és a Miyawaki minierdő? Megvédhetők-e a budai luxusvilla beépítések ellen a védett területek? Utolérhetjük-e a legzöldebb európai fővárost, Bécset?

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás