Hirdetés
greenfo/mti

Az elsősorban a környezetvédelmet zászlajukra tűző Zöldek tavasszal még “szárnyaltak” a német tartományi parlamenti választásokon, oly annyira, hogy Németország háború utáni történetében először egy tartomány miniszterelnökét is ők adták. Az elmúlt hetekben azonban támogatottságuk csökkenni kezdett

Egy most nyilvánosságra hozott németországi felmérés szerint az elmúlt időszakban egyedül az ellenzéki szociáldemokrata párt támogatottsága erősödött, míg az Angela Merkel kancellár vezette kormánykoalíció pártjai, a konzervatívok és a liberálisok népszerűségük növekedésével továbbra sem büszkélkedhetnek. Különösen a kisebbik koalíciós partner, a Szabad Demokrata Párt mélyrepülése folytatódik, az FDP-t a jelek szerint tovább gyengítette a közelmúltban végrehajtott vezetőváltás. Ha a választásokat most tartanák Németországban, a liberálisok jóval az 5 százalékos parlamenti küszöb alatt maradnának, és szinte bizonyos, hogy a szavazást egy szociáldemokrata-zöld koalíció nyerné.

Az elsősorban a környezetvédelmet zászlajukra tűző Zöldek tavasszal még "szárnyaltak" a német tartományi parlamenti választásokon, oly annyira, hogy Németország háború utáni történetében először egy tartomány – Baden-Württemberg – miniszterelnökét is ők adták. Az elmúlt hetekben azonban támogatottságuk csökkenni kezdett, amit megfigyelők mindenekelőtt azzal magyaráznak, hogy kezd elillanni a "fukusimai hatás". Hónapokkal ezelőtt a Zöldek még rendkívül sok támogatót szereztek az atomenergia, illetve az atomerőművek legkövetkezetesebb ellenzésével, Merkel kancellár azonban a németországi atomerőművek elhatározott bezárásával immár kifogta a szelet vitorlájukból.

Mindennek ellenére a kancellár pártja, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) nehéz helyzetben van. A parlamenti politikai szünet ellenére a konzervatív pártban fellángoltak a CDU jövőbeni arculatával és irányával kapcsolatos viták, és a pártelnök Merkelt rendkívül sok bírálat éri. Saját pártjának tekintélyes politikusai felróják, hogy a kancellár nézetük szerint nem képviseli kellően a hagyományos konzervatív értékeket és az euróválsággal kapcsolatos politikáját is többen határozatlannak és habozónak tartják. A párton belül egyre erősebb nyomás annak érdekében, hogy Merkel mielőbb hívja össze a CDU rendkívüli kongresszusát.

A szeptembertől számított német "politikai ősz" felettébb forrónak ígérkezik. A következő hónapban két tartományban, Mecklenburg-Elő-Pomerániában és az önálló tartománynak számító Berlinben is helyi parlamenti választásokat rendeznek. És mivel a 2009 őszén hatalomra került kormánykoalíció számára megkezdődik a "második félidő", minden egyes tartományi megmérettetésnek szakértők szerint szinte dupla jelentősége van.
Közben a kicsike, nyugati Saar-vidék tartományban szerdán új miniszterelnököt választottak. A leköszönő és a politikától visszavonuló, konzervatív Peter Müller helyére az eddigi szociálisügyi miniszter asszony, Annegret Kramp-Karrenbauer került. A tartományban a CDU, az FDP és a Zöldek hármas koalíciója van hatalmon, így most csak annyi történt, hogy a koalíció az eddigi kormányfőről egy másikra váltott.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás