Hirdetés

Megkérdezték a kormányt, mennyit fizet a Coca-Cola környezetszennyezés miatt, a válasz: adótitok.  A témában Ungár Péter tett fel kérdést Orbán Viktornak, de őhelyette Schanda Tamás válaszolt.

Ungár Péter LMP-s képviselő Orbán Viktor miniszterelnöknek tett fel írásbeli kérdést arról, hogy a „szennyező fizet” elv keretében mennyit fizet a Coca-Cola Magyarországon. Ungár a kérdésben emlékeztetett rá, hogy a kormány stratégiai partnerségre lépett az üdítőgyártóval, amely miatt Ungár megfogalmazása szerint „a magyar adófizetők támogatják a cég gazdasági tevékenységét”.

Ungár kérdésére végül nem a kormányfő adott választ, hanem Schanda Tamás államtitkár. Ő először elmagyarázta, pontosan mit is jelent a „szennyező fizet” elve. Erről azt írta, hogy „a hulladék termelőjének és a hulladék birtokosának a hulladékot a környezet és az emberi egészség magas szintű védelmét biztosító módon kell kezelnie, ennek költségeit pedig viselnie kell. Az italtermékek műanyag csomagolásából számottevő hulladék keletkezik, amely után a belföldi forgalomba hozók, így a hazai gyártók környezetvédelmi termékdíjat kötelesek fizetni – írta Schanda.

A zöld HVG szerint az államtitkár pontos összeget nem árult el, mert, mint közölte, ez adótitok.


Emlékeztetőül: a Magyar Közlöny 2020 július végi számában szólította fel Orbán Viktor Szijjártó Pétert, hogy a külgazdasági és külügyminiszter azonnali hatállyal gondoskodjon Magyarország és a Coca-Cola HBC között kötendő stratégiai együttműködési megállapodás Kormány nevében történő aláírásáról. Azt tudni kell, hogy a Coca-Cola volt az első multi, amelyikkel az Orbán-kormány stratégiai együttműködési megállapodást kötött:  2012. július 20-án történt a nagy megállapodás.

Azóta sok minden beárnyékolta a multi és a kormány viszonyát. Az egyik legszebb pillanat az volt, mikor kiderült, egyes fogyasztási cikkekből a magyar vásárlók silányabb minőség jut, mint Nyugat-Európában – és ez megállt a Coca-Cola termékeire is. Lázár János akkori kancelláriaminiszter 2017 márciusában az Alfahírnek arról beszélt, hogy „ha ezt tudom, eszem ágában sem lett volna stratégiai megállapodást kötni a Coca-Colával”.

Szijjártó Péter Coca-Cola mámorban

Egyébként sok alkalommal követelték és perelték ki a kabinetből a szerződések tartalmát, de azt továbbra sem tudni, hogy pontosan miről is állapodik meg ilyen esetekben a kormány és a vállalat- írta az Alfahír még tavaly.  A Coca-Colához visszatérve, a NER kezdetén még egyáltalán nem dübörgött a gazdaság, a világválság hatásai is éreztették a hatásukat. Orbán Viktor is egészen más lóról beszélt a nyolc évvel ezelőtti szerződés megkötésekor:

„Az európai válság kikényszerítette átalakulás miatt lassan közhelyszámba megy a nemzetközi politikában az a mondat, hogy a világ többé már nem lesz olyan, mint a válság előtt volt. Az azonban biztos, hogy ha csak egy dolog is marad abból a régi világból, ami ott lesz a jövőben is, az a Coca-Cola.”

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás