Hirdetés

Mindannyian szeretnénk takarékosabban élni, jó lenne, ha számláink ilyenkor, a fűtési szezonban sem nőnének az égig. A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület „Mérhető megtakarítások” versenyben való részvételhez minden olyan óra állását le kell olvasnod 2012. december 1-én, amely a fogyasztásodat méri (gáz, villany, víz, egyéb).

Éghajlat- és pénztárca barát megoldások népszerűsítésére, kipróbálására, felhasználására kerül sor és egy érdekes versenyre hívja a családokat az Egyesület, mely végén a legtakarékosabbak értékes nyereményekkel gazdagodhatnak. A több részből álló projekt megszólítja a család minden tagját, hiszen közösen könnyebb céljainkat elérnünk. Aki kevesebb energiát használ, az a saját érdekein túl a közössége érdekeit is szolgálja, hiszen minden kicsi lépés a felé, hogy kevesebb széndioxid kerüljön a levegőbe az éghajlatváltozást mérsékli. Ezek az egyéni cselekedetek összeadódnak és mélyreható változásokat csak ezzel érhetünk el.

„ Energiatakarékossági bemutató napokkal készülünk, amelyek alkalmával a tanácsokon, praktikákon túl egy sor gyakorlatias eszközt is bemutatunk, melyek segíthetnek bennünket, hogy takarékossági céljainkat elérjük. Ilyen például a fogyasztásmérő, vagy a fa nyílászárók utólagos szigetelését lehetővé tevő gép. De igénybe vesszük a XXI. század technológiáját, és igény szerint hőkamerás felvételeket is készítünk a résztvevők ingatlanjairól. A hőkamera egy elmés eszköz, amely belelát a házunkba és megmutatja, hol szökik a meleg, mit kellene elsőként leszigetelnünk – a födémet, lábazatot, vagy a homlokzatot? – nyilatkozta Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke.

„ Iskolai foglalkozásaink keretében az általános iskolák felső tagozatosai találkozhatnak napjaink egyik legnagyobb kihívásával, az éghajlatváltozással, megismerve annak eredetét, hatásait, a cselekvési és alkalmazkodási lehetőségeket. Természetesen mindezt érdekes, érthető és játékos formában történik, amely aztán kisebb – nagyobb változtatásokra, cselekvésre ösztönzi a diákokat, és rajtuk keresztül családjaikat is. „ – mondta el Kiss Renáta, a Csalán Egyesület programvezetője

A Csalán Egyesület Mérhető megtakarítások címmel versenyt hirdet a háztartások energia-megtakarításának ösztönzésére. A versenyre családok jelentkezhetnek, akik a kapott szakmai útmutatások alapján életmódbeli változtatásokkal csökkentik az energiafelhasználásukat otthonaikban. A rendszeres mérőóra leolvasással nyomon követhető, hogy mennyire sikerült kevesebbet fogyasztani. Az arányaiban legtöbb energiát megtakarító családok értékes jutalmakban részesülhetnek, illetve részt vesznek az országos megmérettetésen is.

A verseny december 1-én indul és február 1-ig tart, de az országos megmérettetésben résztvevők március 31-ig vannak versenyben. Bővebb információ: www.csalan.hu, ahonnan a jelentkezési lapok letölthetők.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás