A rovat kizárólagos támogatója

A “fideszes janicsárképzőnek” becézett Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek kell a teljes Ludovika épülete, és a Tündérpalotának is más funkciót szánnak. Az Orczy-kert beépítése mellett elzavarják Európa egyik leghíresebb természettudományi múzeumát. Hamarosan konténerekbe kerülhet az alga-, moha-, zuzmó- és gombagyűjtemény. Nagy kérdés, mi lesz a gombagénbankkal és az elektronmikroszkóppal, amelyek a mozgatástól tönkremehetnek. Az eddigi milliárdos fejlesztések mennek a lecsóba.

Augusztusban ki kell ürítenie a Magyar Természettudományi Múzeumnak a Könyves Kálmán körúti úgynevezett Tündérpalotában lévő növénytárának egy részét – értesült a HVG. Az eddig használt 2500 négyzetméteres területnek csak a fele marad – feltehetően ez is csak átmenetileg – a használatában. Itt őrzik egyebek mellett a múzeum alga-, moha-, zuzmó- és gombagyűjteményét, több millió darab műtárgyról van szó. Ráadásul itt működik az elektronmikroszkóp, amely olyan állapotban van, hogy nem költöztethető, „ha egyszer szétszedik, már nem rakható össze” – mondja Korsós Zoltán, a múzeum főigazgatója. Itt található az uniós kötelezettségként fenntartott gombagénbank is, amelyet szintén bajos mozgatni.

A rapid költözés oka, hogy kell a hely az épület többi részét használó Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) hivatali helyiségeinek. Az állami tulajdonú épület vagyonkezelői joga korábban a most kiebrudalt múzeumé volt. A ma már az OFI részeként működő Pedagógiai Könyvtár és Múzeum később költözött ide, majd egy jó évtizede megszerezte a Lechner Ödön egyik követője, Kőrössy Albert Kálmán tervezte szecessziós épület vagyonkezelői jogát is, s nemrég pályázati forrásból felújította az egykori tisztviselőtelepi főgimnázium egy részét.

a felújított Tündérpalotaa felújított Tündérpalota

Hiába tartozik a két intézmény ugyanahhoz az Emberi Erőforrások Minisztériumához, mégis nehéz a megegyezés. A küzdelemben alulmaradni látszó kulturális államtitkárság nem is adott választ a költözéssel kapcsolatos kérdésünkre. A múzeum főigazgatója viszont még bízik a reális kompromisszumban. Ugyanis, mint lapunknak elmondta, az ideiglenes költözés jelentős költséggel és az állomány veszélyeztetésével jár. Ezért jobb volna megvárni, míg döntés születik az intézmény végleges elhelyezéséről. Ráadásul a lépés csupán a raktározást oldaná meg, a 28 munkaszoba elhelyezését nem.

Nem ez az első, és úgy tűnik, nem is az utolsó eset, amikor a kormány csuklóztatja az Európa öt legjelentősebb természettudományi múzeuma közé sorolt intézményt. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) 2012-es létrehozása óta fokozatosan szorítják ki a Ludovika épületéből a gyűjteményt. Az Orbán-kormány alapította egyetem szeretné mielőbb megszerezni a műemléket, bár azt 1995-től a múzeum számára kezdték átépíteni. Ez a legkevésbé sem zavarta a  kormányt abban, hogy megfordítsa a folyamatot; jelenleg a múzeum a Ludovika tetőterét és magasföldszintjét használja.

Vajon a múzeum beleférne Noé bárkájába? Sokszínű élet kiállítás megnyitójaVajon a múzeum beleférne Noé bárkájába? Sokszínű élet kiállítás megnyitója

A kormány azt ajánlotta fel, hogy az Orczy-park területén lévő egykori tüdőgondozó helyén és a mellette lévő mintegy 2 ezer négyzetméteres telken felépítenek egy új épületet a múzeum számára. Így az eredeti fejlesztésből megmarad a Lovarda, ahol az állandó kiállítás van, illetve az ezredforduló után épült, föld alatti raktárak és kiállítóterek. Ám ez utóbbiakat is megcsonkítják. A Ludovika épülete alatti kiállítótér ugyanis az épület belső udvarairól kapja a fényt és a szellőzést. Az itt lévő üvegpiramisok nagyobb belmagassága révén lehet a kiállításon elhelyezni olyan műtárgyakat, például dinoszaurusz-csontvázakat, amelyek másutt nem férnének el. Ezeket a piramisokat azonban hamarosan elbontják.

Ha már a Ludovikát lenyúlta a kormány, a múzeum számára a sufnituning helyett egy új épület volna az optimális, ahol egy helyen lehetne megoldani a kiállítások, a gyűjtemények, a kutatószobák és a laborok elhelyezését. Egy 50 ezer négyzetméteres új múzeum terve be is került a kormány elé, de a szaktárcának nem sikerült átvinnie. A kulturális államtitkárság a HVG.HU kérdésére most 2017 második felére ígérte a természettudományi múzeum hosszú távú elhelyezéséről szóló döntést.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás