Hirdetés

Az utóbbi években a melanoma kialakulása rendkívüli mértékben megnőtt világszerte. Emiatt kiemelten fontos az anyajegyek rendszeres vizsgálata, hiszen a szűrések segítségével elkerülhető a melanoma kialakulásának veszélye.

Vannak velünk született anyajegyek, illetve olyanok, melyek az idő előrehaladtával jelennek meg. Utóbbiak kialakulásában jelentős szerepet játszik a bőr UV-sugárzásnak való kitettsége. A kutatások eredményei egyértelműen mutatják a napégés és a melanoma kialakulása közti összefüggést. Emiatt rendkívül fontos a káros napsugarak elleni védekezés, főleg azok számára, akiknek sok anyajegye van.

 Fontos az anyajegyek rendszeres vizsgálata és szűrése

A melanoma nemcsak az idősebb korosztálynál gyakori, hiszen a 20-as, 30-as éveikben járó fiatalokat is érinti. Emiatt rendkívül fontos az anyajegyek rendszeres vizsgálata és szűrése. Kizárólag a bőrgyógyász tudja megállapítani, hogy melyik anyajegy hordozhatja magában a melanoma veszélyét.

 Ráadásul a bőrgyógyásznak a páciensek életkorától függően kell megválasztania a vizsgálat módját. Rendszeres vizsgálatok esetén az orvos folyamatában figyeli az anyajegyek felületét és mennyiségét, így időben észreveszi, ha bármilyen veszélyes elváltozás alakul ki.

 Fokozottan kell figyelni a megfelelő fényvédelemre

 A nyaralások, kirándulások és szabadtéri sportok alkalmával gyakran fedetlenül maradnak nagyobb bőrfelületek. Sőt, sokan úgy vélik, hogy fényvédelem nélkül bátran strandolhatnak, kerékpározhatnak vagy éppen sétálhatnak. Azonban ez nincs így, hiszen az UV-sugárzás fokozatosan növekszik, mely ellen védekezni kell.

 Különösen a kisgyermekek és a fehér bőrűek veszélyeztetettek. Esetükben kiemelt jelentőséggel bír a megfelelő fényvédelem alkalmazása. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a sötétebb bőrű felnőtteknek nem kell odafigyelniük a fényvédelemre. A Belvárosi Orvosi Centrum megfelelő szakmai hátteret biztosít az anyajegyek ellenőrzéséhez és esetleges eltávolításához.

 Nem csak napozáskor fontos a fényvédő krémek használata

 Sokan úgy vélik, hogy elegendő napozáskor használni a fényvédő krémeket, azonban minden napon végzett tevékenység során nélkülözhetetlen a használatuk. Szóval szabadtéri sportolás, vízparti séta, strandolás, kirándulás és kerékpározás közben is. Továbbá nyáron 11 és 15 óra között mindenképpen kerülni kell a napsütést.

 A fényvédő krémek mellett megfelelő ruházattal is lehet védekezni a káros napsugarak ellen. Például megfelelő komfortérzetet nyújthatnak a vászonból készült ruhadarabok, melyek nem rontják a hőérzetet, miközben védelmet nyújtanak az UV-sugarak ellen.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás