A rovat kizárólagos támogatója

Mi köze van a Mona Lisának Orosházához? Energiapazarló, vagy takarékos? Fenntartható, vagy nagy a környezeti lábnyoma? Megbízható? Időtálló? Biztonságos? Hol tart ma az üvegépítészet? Tudta, hogy még a lakásban és a kocsiban is leéghetünk? És még sok-sok üveges érdekesség.

Mai podcastunkban az időkereket 1932-ig kell visszatekerni, hiszen akkor indult szélvédőgyártással az a cég, mely mára már a világ 60 országában több mint 17000 embert foglalkoztat- mint autóipari beszállító, építőanyaggyártő, és fő profiljában üveggyártó. A Guardian Glass a Guardian Industries egyik fő üzletágaként a világ egyik legnagyobb üveggyártója, mely síküvegből, bevonatos üvegből és feldolgozott üvegből készült termékeket gyárt. A világ különböző országaiban 25 float-üveg gyárat működtető Guardian Glass kereskedelmi és lakóépületek külső és belső üvegfelületeihez gyárt üvegtermékeket – így üvegei egyaránt megtalálhatóak az otthonokban, irodákban, autókban és a világ legjellegzetesebb építészeti látványosságaiban.

Mit enged át az ablak? Németh Árpád András a Guardian Orosháza Kft.  építész tanácsadója. kép: Sarkadi Péter greenfo

Sarkadi Péter beszélgetőtársát sokan csak Mr. Guardiannak becézik. Németh Árpád András a Guardian Orosháza Kft.  építész tanácsadója megszállott motoros, fűszernövényes „erkélyparaszt”, aki ha menne a panelból, akkor vályogházba költözne.

A  beszélgetés főbb témái:

Hol tart ma az üvegépítészet?
Energiapazarló, vagy takarékos?
Fenntartható, vagy nagy a környezeti lábnyoma?
Megbízható?
Időtálló?
Biztonságos?
Nap/hővédelem, (fény ill. hő átengedés) UV sugárzás, 3 réteg, párásodás, színhűség. Színvisszaadási index, újraüveg buktatók, atomfizika és üveggyártás
Üveg újrahasznosítás és a „jó homok” Miért nem építenek üveggyárat a homoksivatagba?
Négyévszakos üveg a panelekbe,
Mi az a szelektivitás? Mire jók a speciális rétegek?

A Glass for Europe iparszövetség tavaly kiadott jelentése szerint 2030-ra, amennyiben az EU épületei magas teljesítményű üvegezésre térnek át, az energiafogyasztás éves szinten 29%-kal csökkenhet, amely 75,5 millió tonna olajnak felel meg. Ezzel együtt a széndioxid kibocsátás 28%-kal csökkenthető, amely több mint 94 millió tonna széndioxid megtakarítást jelent évente.

A Guardian Orosháza Kft. üveggyártó sorának részlete 2019. május 7-én. Ezen a napon tartották az amerikai érdekeltségű Guardian Glass orosházi gyára új lamináltüveg-gyártó üzemének átadóünnepségét. MTI/Rosta Tibor

Ajánlott cikkek a témában:

Üveghomlokzat átalakítás: így válnak fenntarthatóvá a régi épületek

Guardian SunGuard: a látvány és a napvédelem egyensúlya

A műsort támogatta a Guardian Glass Science & Technology Center, mely folyamatosan dolgozik a legmodernebb technológiákat felhasználó új üvegtermékek és megoldások létrehozásán, hogy az ügyfeleink lássák, mi az, ami lehetséges – see what’s possible®. Részletek a guardianglass.com weboldalon.

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás