Hirdetés
Forrás: hvg.hu

A globális kapzsiság miatt pusztulnak el a méhek? Az igen ellentmondásos megítélésű biotechnológiai óriásvállalat, a Monsanto – amelyet sokan felelősnek tartanak az amerikai méh populáció összeomlásáért – felvásárolta a világ egyik vezető méhkutató cégét.

A mézelő méhek populációja – amely jelentős szerepet játszik a világ élelmiszerláncának működésében – az úgynevezett kolónia-összeomlás (Colony Collapse Disorder – CCD) következtében 20-50 százalékkal csökkent az elmúlt húsz évben. A jelenséget eddig vírusok, atkák, az urbanizáció és az időjárás megváltozásának hatásaival magyarázták. Azonban – mint a Sciens tudományos folyóiratban két kutatócsoport által publikált tanulmány is állítja – egyre inkább arra mutatnak a jelek, hogy a rovarok elsősorban a kémiai behatások miatt pusztulnak. Az egyik bűnös a növényvédő szerként használt nikotin, amelyet a Monsanto állít elő nagy mennyiségben, s elvileg az USA-ban termelt minden kukoricát kezelnek nikotinszármazékokkal.

A Monsantót nemrégiben büntetéssel sújtották Lengyelországban, mert a társaság genetikailag módosított kukoricája hozzájárulhat a méhpopuláció pusztulásához, ami arra vall, hogy a cég komoly tűz alatt áll a létfontosságú rovarok veszélyeztetése miatt – jelentette a theintelhub.com polgári nyomozó ügynökség portálja. A cikk szerint ez is nyilvánvalóan közrejátszott, hogy a Monsanto felvásárolta a világ egyik vezető méhkutató vállalkozását, a Beeologics-t.

A Monsanto génmódosított gabonái és a méhpusztulás között korábban nem mutattak ki kapcsolatot, de a helyzet lényegesen megváltozott a lengyel hivatalos aggodalom bejelentésével és az ezt nyomatékosító büntetéssel. Ha ezek után a biotechnológiai vállalat bizonyítani tudná, hogy jelentős erőket mozgósít (például új leányvállalatán keresztül) a méhpusztulás feltárására és a rovarok egészségének visszaállítására, a jövő populációinak megvédésére, az nagyon előnyös lehetne a számára. Például elfogadhatóbb volna a köz számára, hogy az amerikai kormány a jövőben gyorsítva adja ki a sokak szerint számos komoly egészségügyi kockázatot hordozó génmódosított vetőmagokra az engedélyeket.

A 90-es években hat hónap volt az engedélyezés ideje, ami három évre hosszabbodott a közösség nyomására. Most azonban a farmerek amiatt kezdtek aggódni, hogy az új vetőmagokhoz néhány nagy agrárexportőr országban, például Brazíliában előbb juthatnak hozzá a termelők, ami versenyhátrányt jelent az amerikai gazdálkodóknak. Emiatt a kormányzat meg akarja felezni az engedélyezési időt. Ez a gazdasági érv hivatalos helyeken erőteljesebbnek tűnik, mint azok az aggodalmak, amelyek a génmódosított növények természet- és egészségkárosító hatásával kapcsolatosak.

A theintelhub.com úgy vélekedett, hogy a Monsanto lépése, amellyel megszerezte a Beelogics céget a környezetpusztítással kapcsolatok válaszokat helyettesíti, s talán ezzel szakértője is lesz, amely tagad majd minden kapcsolatot a vetőmagok és a rovarok pusztulása között.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás