Hirdetés

Itt a fűtés szezon, fa vágása, hasogatása közben nagy esélyünk van rá hogy előbújik a fából egy ilyen gyönyörűség, aki ilyenkor hangosan (sír). Nem kell tőle megijedni, téli álmát alussza!
Kiszáradt fákban, régi, kevésbé háborgatott faépületekben lakik!
Ivadéktáplálékul virágpor, és nektár keverékét halmozza fel!
Beporzó rovar, fontos szerepet tölt be életünkben!
Gyönyörű kékes feketés színekben pompázik.
Óriási termete lehet riasztóan hat, de ártalmatlan!
Európa szerte védett rovar, jelenleg a kihalás szélén áll -nagysága 20-25mm.

kék fadongó kép: Boros Tibor FB

Az ő híres becsületes neve: kék fadongó (Xylocopa violacea) Európa egyik legnagyobb termetű méhfaja. Nemcsak Európában, hanem Ázsiában is őshonos. A Xylocopa nemzetség legtöbb fajához hasonlóan a kék fadongó is korhadó fákba készíti fészkét.

A kék fadongó egyedei áprilisban vagy májusban jönnek elő a fák törzséből. Késő tavasszal és kora nyáron a kék fadongó párt keres magának, illetve megfelelő fészkelőhelyet. Párzás után a nőstények alagutakat ásnak korhadó fák törzsébe, vagy régebbi járatokat keresnek fel. Innen származik a faj neve is. Más magányos méhfajokhoz hasonlóan a nőstény egyedül készíti el fészkét. A petéket egymás melletti cellákba rakja, majd mindegyik mellé pollent hord. A kikelő lárvák azután ebből táplálkoznak. A kifejlett egyedek késő nyáron jönnek elő. Ezek a hideg évszakban áttelelnek, majd tavasszal a ciklus újrakezdődik.

kék fadongó járatai. forrás: Boros Tibor FB

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás