Hirdetés
greenfo/MTI

Július végén népszavazást tartanak Tatán az Öreg-tó partjára tervezett Avalon-szállodáról. A tatai választási bizottság július 31-ére tűzte ki a civilek által kezdeményezett népszavazás időpontját.

Eljött a várva várt nap, 2022. Július 31-én (06.00-19.00 óra között) tudtok a szavazóurnák elé járulni és szavazataitokkal hozzájárulni a népszavazási kezdeményezés eredményességéhez – írja Facebook-oldalán a STOP Avalon Tata civilszervezet. A népszavazás kezdeményezője, a szervezet alapítója, Szalay Ildikó posztjában úgy fogalmaz:

„Két évvel ezelőtt a Stop Avalon Tata Civil Mozgalom alapítójaként azt ígértem Nektek, hogy felemeljük a szavunkat az Öreg-tó természeti és műemléki értékeit romboló tervezett építkezés megakadályozása érdekében, és a tataiak helyi népszavazás formájában fognak tudni dönteni erről a kérdésről. Ígéretem beváltottam, eljött a várva várt nap.”

Hozzáteszi, a történelmi jelentőségű lehetőség tehát adott, és „ennek sikere már rajtatok, felelősségteljes tatai lakosokon múlik”. Arra hívja fel a lakosokat, hogy győzzék meg családtagjaikat, barátaikat, az ellendrukkereket is a részvétel fontosságáról.

Horváth József jegyző MTI-nek küldött tájékoztatása szerint a szavazásra feltett három kérdés közül kettő konkrétan a hotel telkének helyrajzi számához kapcsolódik. A harmadik kérdés támogatása megakadályozná, hogy az önkormányzat az Öreg-tó teljes partján településfejlesztési megállapodást kössön, ez több tervezett fejlesztést megakasztana – tette hozzá a jegyző.

Eredményes népszavazás esetén a képviselő-testület egy évig nem hozhat a szavazással ellentétes döntést. A referendum lebonyolításához a város 14 milliós forintot különített el a költségvetésben.

A népszavazás akkor lesz érvényes, ha azon a választópolgárok több mint fele – közel tízezer ember – voksol. Egy-egy kérdésben a szavazás eredményességéhez az érvényes szavazatok több mint felének azonossága szükséges.

Tata öreg-tó Avalon Lake Tata látványterv forrás: Avalon Center

A sokmilliárdos állami támogatást kapott NER közeli Hell Energy érdekeltségébe tartozó Avalon-csoport 2020 májusában jelentette be, hogy 120 szobás, ötcsillagos szállodát építene 15 milliárd forintból a saját tulajdonában lévő telken, az Öreg-tó partján. A beruházók szerint a városnak 100 millió forintos adóbevételt hozhat a létesítmény, emellett 80-100 fő alkalmazására nyújt lehetőséget.

A tervek ellen nagyszabású lakossági tiltakozás bontakozott ki, a beruházás megakadályozása érdekében Stop Avalon Tata néven civil mozgalom alakult, amely több tüntetést szervezett, majd közel hétezer aláírást gyűjtött össze a népszavazás kiírásáért.

Az ügy országos érdeklődést is kiváltott, a tervezett szálloda ellen műemlékvédelmi és természetvédelmi szervezetek is felszólaltak. 2020 nyarán – amikor a járványhelyzet ezt lehetővé tette – több tüntetést és tiltakozási akciót is megszerveztek a tataiak.

A tiltakozások hatására az Avalon 2020 júliusában már az „eredeti terveknél kisebb” szállodát ígért, november elején pedig új látványterveket mutattak be, azt hangsúlyozva, hogy csökkentették a szálloda magasságát, 120 helyett csak 95 szobát alakítanának ki, és az épület zöldfelületeit igazi fűvel telepítenék be.

Tata fideszes polgármestere támadta meg a helyi civilek népszavazási kérelmét

A Stop Avalon Tata csoportot ugyanakkor az új tervek sem győzték meg, kitartottak amellett, hogy a szálloda megépítése és üzemeltetése „indokolatlanul nagy természeti-környezetei terhelést jelentene” az új formában is. 2020 augusztusában két olyan népszavazási kérdést is jóváhagyott a Helyi Választási Bizottság, amelyekkel a helyiek megakadályozhatják a szálloda megépítését. Pár hónappal később aztán egy harmadik kérdés is zöld utat kapott, a tiltakozók pedig elkezdték gyűjteni az aláírásokat a tatai Öreg-tó partjára tervezett szállodaépítést megakadályozó népszavazás kiírásához.

A Telex több mint fél éven át követte a tervezett hotel történetént, amelyet videóban is bemutattak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás