Hirdetés
greenfo/MTI

Az amerikai kormány elutasította a TransCanada Corp. által javasolt Keystone XL kőolajvezeték megépítésére vonatkozó kérelmét, mert nem kívánja felgyorsítani a döntéshozatalt a Kanada és Texas között tervezett szállító útvonalról – közölte Barack Obama elnök.

Az elnök az amerikai külügyminisztérium álláspontjára hivatkozott, amelynek értelmében a kongresszusi republikánusok sürgetése ellenére alaposan ki kell vizsgálni a TransCanada által javasolt olajvezetéknek az egészségre és a környezetre gyakorolt hatását, s az ügyben 2013-ig nem lehet meghozni a megalapozott döntést. Obama, aki közleményében megerősítette elkötelezettségét az amerikai olajtermelés növelése mellett, telefonon személyesen tájékoztatta a döntésről Stephen Harper kanadai miniszterelnököt.

A bejelentést a környezetvédők örömmel, a republikánus elnökaspiránsok és honatyák, valamint egyes szakszervezetek éles bírálattal fogadták. Megfigyelők szerint a Keystone-nal kapcsolatban újabb döntés csak a novemberi elnökválasztás után lesz várható. A TranCanada közölte, hogy újból kérelmezni fogja az olajvezeték megépítésének engedélyezését és fontolóra veszi annak útvonalának áttervezését.

A TransCanada által megépítendő, több mint 2700 kilométer hosszú, mintegy 7 milliárd dollár értékű beruházásról szóló döntést hivatalosan Nebraska állam környezetvédelmi aggályai miatt halogatják. A terv megvalósítása már eddig is 3 évi csúszott. Az elképzelések szerint az Alberta tartományból kiinduló vezeték az Egyesült Államokban Montana, Észak-Dakota, Dél-Dakota, Nebraska, Kansas és Oklahoma állam érintésével jutna el Texasba. A cső napi 1,1 millió hordónyi nyersanyagot szállítana a kanadai olajhomok-mezőkről az amerikai finomítókba.

Washington tétovázása miatt a kanadai kormány az ország energetikai társaságainak vezetőivel novemberben fontolóra vette két, az ország nyugati partja – vagyis az energiaínséges ázsiai piac – felé irányuló kőolaj-vezeték megépítésének tervét. Az egyik elképzelés szerint új vezetéket kellene megépíteni a kontinens belsejében fekvő Albertából a csendes-óceán-parti Kitimat kikötőig, egy másik szerint viszont a meglévő rendszert lehetne meghosszabbítani. Az Enbridge nevű vállalat 5,5 milliárd dollárért kívánja megépíteni az új, csaknem 1200 kilométeres hosszúságú csővezetéket Albertától a brit-kolumbiai mélytengeri kikötőig, a Kinder Morgan Energy Partners pedig 4 milliárdért a már meglévő, kanadai-amerikai határ nyugati széléhez vezető csövet ágaztatná el, szintén Kitimati felé.
Az Enbridge amerikai, kanadai és ázsiai cégek által támogatott, Northern Gateway (Északi Kapu) elnevezésű projektje – ha nem csúszik el a környezetvédők és az őslakosok tiltakozásán – 2013-ra szerezheti be a szükséges hivatalos engedélyeket, és a vezetéken 2017-ben lehetne megkezdeni az olajszállítást.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás