Hirdetés
greenfo/MTI

Az állatvédők által létrehozott 400 tonnányi építmény célja, hogy 25 év után visszacsábítsák a vándormadarakat a természetvédelmi területre. Videón is látható, hogyan alakították ki a homokfalat a természetvédők és a homokszobrászok.

Surrey Wildlife Trust szervezet kezdeményezésére profi homokszobrászok segítségével készült a partifecskék (Riparia riparia) leendő élőhelye a Spynes Mere természetvédelmi területen. Ezek a madarak Afrika szubszaharai régiójából érkeznek oda, és március közepétől szeptemberig tartózkodnak ott, de fészket nem raktak már 25 éve.  A szervezet vezetője, James Herd szerint a partifecskék száma az elmúlt 50 évben két alkalommal is jelentősen csökkent az afrikai telelőhelyen kialakult szárazság miatt.

A húsz méter hosszú homoképítmény több száz apró madárnak nyújt helyet, hogy ott költsenek és neveljék fel fiókáikat.

Az állatvédők szerint egyre jobban csökken a partifecskék számára megfelelő költőhely. Ezek a 12 centiméteres kis madarak karmaikkal 50-90 centiméter mély odút vájnak a homokba, a végén pedig egy kis kamrát alakítanak ki, és abba teszik tojásaikat. Nagy-Britanniában a folyópartok mentén lévő természetes költőhelyeik csökkentek, ahogy a folyók egyre inkább városias területeken és utak alatt folynak.

A kőbányászat visszaesésének hatására is csökkent a költésre alkalmas helyek száma. A mesterségesen kialakított költőterület segíthet a populáció növekedésében.

Nyitókép: surreywildlifetrust.org


Ponyvát rá! Így megelőzhető a partifecskék pusztulása építési területeken

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás