Ponyvát rá! Így megelőzhető a partifecskék pusztulása építési területeken

2021. március 30.

Hírek

Évről évre jelentkező madárvédelmi probléma országszerte a tavasszal hazaérkező partifecskék beköltözése épületalapokba, építési földhányásokba. Olyan helyekre, ahol éppen ezért hónapokra le kell állítani a munkálatokat, vagy az illegálisan folytatott munkavégzés a teljes kolónia, a tojások, a kotló és etető madarak, illetve a fiókák pusztulását okozhatja.

Kétmillió fecske hiányzik az országból

2019. július 5.

Hírek

A fecskék eltűnése a mi életminőségünk romlását jelzi – ahelyett, hogy a fészkeiket levernénk, segíteni kellene nekik. Miért látni egyre kevesebb fecskét az országban? A Magyar Narancs Végvári Zsolttal, az MTA Ökológiai Kutatóközpont munkatársával beszélgettünk.

Tokaji partifecske hajózás a Felső-Tiszán

2017. május 13.

Helyszín: Tokaj

Sajtótájékoztatók

Tokajtól északra, a Felső-Tisza szakadásos partfalaiban találhatók Európa legnagyobb egybefüggő partifecske-telepei, melyek egyben a faj utolsó jelentős természetes fészkelőhelyei kontinensünkön. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a 2010-es fecskevédelmi évben indította el a teleplátogató tokaji partifecske hajózási programot, melynek keretében az érdeklődők mintegy kétórás utat tehetnek egy sétahajó fedélzetén a nászidőszakban nyüzsgő partifecske-kolóniákhoz.

Megtizelődött partifecskék

2017. május 3.

Hírek

Nehéz elhinni, hogy egy omladozó tiszai partfal valaminek az otthona lehet, pedig egyes fajok több ezer kilométert is utaznak azért, hogy itt neveljék fel utódaikat. Bár hazánk egyik legnagyobb partifecske-kolóniája ezen a területen fészkel, jellegzetes üregeinek nyomát sem láthatjuk még.

Belakták a partifecskék a bácsbokodi homokbányát

2016. június 9.

Hírek

Május végére 400 pár partifecske és 30 pár gyurgyalag foglalta el a számára felkínált költőhelyet. A mindössze 10-15 gramm testtömegű madárkák kiválóan érzik magukat Bácsbokod határában.

Tokaji partifecske hajózás a Felső-Tiszán

2016. május 14.

Helyszín: Tokaj, Széchenyi sétány 5. A

Programok

Tokajtól északra, a Felső-Tisza szakadásos partfalaiban találhatók Európa legnagyobb egybefüggő partifecske-telepei, melyek egyben az utolsó jelentős természetes fészkelőhelyei a fajnak kontinensünkön. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a 2010-es fecskevédelmi évben indította el a teleplátogató tokaji partifecske hajózási programot, melynek keretében az érdeklődők mintegy két órás utat tehetnek egy sétahajó fedélzetén a nászidőszakban nyüzsgő… Tovább »

Fecskevédelem Magyarországon

2015. április 30.

Hírek

A magyarországi parti-, molnár- és füstifecske állományok az elmúlt két évtizedben folyamatosan csökkenő tendenciát mutatnak. A két legfontosabb kiváltó ok az élőhelyek átalakítása és a klímaváltozás. Éppen ezért egyre inkább úgy tűnik, globális összefogásra van szükség védelmük érdekében.

Ajándékozzon örökpanorámás lakásokat – madaraknak.

2013. november 23.

Hírek

A partifecskék (és gyurgyalagok) költőfalainak felújítására, szerszámok és eszközök beszerzésére, munkagép bérlésére keres támogatókat közösségi adománygyűjtésen keresztül a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Ajándékozzon örökpanorámás lakásokat….madaraknak.

Geolokátort kapnak a fecskék

2012. szeptember 21.

Hírek

A hazai fecskeállomány évente 6,9-9,1 százalékkal csökken. A fajvédelemhez pontos adatokra van szükség az egyedek vonulási útvonalairól, pihenő- és telelőhelyeikről, ezért az MME geolokátorokkal fogja követni 50 molnár és 50 partifecske útját.