Hirdetés
Forrás: knp

Egy ezüstfa tüskés ágai közé akadt réti fülesbagolyra bukkant Gyurita István, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetője Dunapataj térségében még 2019. június 13-án. A madarat kiszabadította szorult helyzetéből, de mivel szárnysérülése is volt, a Kecskeméti Vadaskertbe szállította. Ott szakszerűen ellátták a szárnyát és teljes felépüléséig gondozták.

Az immár felgyógyult réti fülesbaglyot 2019. július 10-én engedték szabadon a park szakemberei a megtalálás helyén, gyűrűzést követően.

A réti fülesbagoly fokozottan védett madárfajunk, nagyon kis számban fészkel hazánkban. Pontos adat nincs, de mindössze néhány tíz pár fészkelhet a KNP-ban évente. Így érthető, ennek a példánynak a megmentése miért is volt fontos akció a hazai állomány szempontjából.

A réti fülesbagoly az erdei fülesbagoly közeli rokona, de sárga szemei és rövidebb tollfülei megkülönböztetik tőle. Nappal is aktív, kedvenc tápláléka a mezei pocok és egyéb rágcsálók. Földön fészkel, elsősorban mocsárréteken, sásos zsombékosokban lehet vele találkozni.

Fotók: Gyurita István Kiskunsági Nemzeti Park

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás