Hirdetés

Tegnap az EchoTV hiradójának női munkatársaival megtekintettük a Rákoscsaba Újtelep és a főváros határában (a Tarcsay út mellett) az általunk másfél hónapja felfedezett 15 hektáros parlagfüves napraforgó táblát.

Ezen a területen már többször tartottunk figyelemfelkeltő terepszemlét, melyen a civil mozgalom aktívistái mellett az itt lakók, országgyűlési képviselők és a helyi közélet jeles szereplői is részt vettek. Ma megnéztük, hogy most, közvetlenül a virágzás előtt, mi a helyzet.

A földhasználó a legutóbbi bejáráson azt nyilatkozta, hogy szívesebben fizeti a bírságot, mint elvégzi a gyomtalanítást. Mi viszont azt szeretnénk, ha az embertársak iránt érzett felelősség miatt a saját területén mindenki időben irtaná a parlagfüvet. Ha erre a virágzás előtt nem kerül sor, akkor sok lesz a beteg idén is, mert Magyarországon körülbelül 2 millió ember szenved parlagfű-allergiában
Képek a területről >>>

A Tarcsay úti 15 hektáros, már közel 1,5 méter magas parlagfüves területtel kapcsolatban azt a sajnálatos tényt is meg kell jegyezni, hogy a hatósági ellenőrzésről szóló törvény ezen a területen nem ad lehetőséget közérdekű védekezés elvégzésére. A vetés jól sikerült, a napraforgónak megvan a kellő tőszáma, így a kultúrnövény a parlagfűvel együtt az aratásig a területen maradhat. A gyomtalanítás lehetséges módja a kihúzás vagy a kikapálás lenne.

Hiányoljuk, hogy nem jelent meg hivatalosan a 2011-es parlagfű-ellenes intézkedési terv, pedig már bimbós a parlagfű. A minisztérium feladata az adófizetők által parlagfűmentesítésre felajánlott 1 milliárd forint célratörő felhasználása. E munka első lépcsője a hiányolt intézkedési terv.

Az önkormányzatoknak átadott 400 milliós parlagfűmentesítési támogatás felhasználását ellenőrizni kellene, mert van, ahol pl. motorfűrésszel mentesítenek (ez komoly).

Egyesületünk továbbra is várja a 06 80 204 355 zöldszámon és a www.pme.hu honlapon a parlagfüves területek bejelentését.

Kapcsolódó anyagok:

Péter és Pál. Népmese a parlagfűről.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás