A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Durván elszaporodtak a pockok, vis maior helyzet van a földeken. Bár a termelő ökológiai jelentőségű területeken tilos a növényvédő szerek használata, de.

Vis maior helyzetet teremtett a magyarországi mezőgazdasági területeken a mezei pockok elszaporodása – döntött az Agrárminisztérium. A Nébih néhány napja közölte azt, hogy a száraz őszi időjárás miatt egyes megyékben olyan mértékben növekedett meg a mezei pockok száma, hogy az már intézkedéseket tesz szükségessé. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hivatal szükséghelyzeti engedélyt adott ki a Redentin 75RB rágcsálóirtó szer felhasználására. Az engedély csak a fertőzéssel érintett megyékre vonatkozik, területi kiterjesztése a fertőzés növekedésének megfelelően változhat. Részletek a Nébih honlapján (portal.nebih.gov.hu) találhatóak.

Az Európai Bizottság rendeletének értelmében 2018-tól a termelő ökológiai jelentőségű területeken tilos a növényvédőszerek-használata. Azonban ha egyes károsítók olyan mértékben felszaporodnak, hogy az már a szomszédos termelők növényvédelmi biztonságát veszélyeztetik, és védekezni szükséges ellenük, egy uniós iránymutatás szerint a tagállamok ezeket vis maior eseményként ismerhetik el.

A mezei pocok elszaporodás nagymértékű kárt okoz a zöldítésben ökológiai jelentőségű területeken és azok környezetében, és veszélyezteti a szomszédos területek növényvédelmi biztonságát. Ezért egyes körzetekben nem csak a táblaszéleken, hanem a konkrét növényállományban is felmerülhet a pockokkal szembeni védekezés szükségessége. Ennek értelmében a kárt szenvedett termelőknek lehetőségük van egyes mezőgazdasági támogatások esetében a helyzetre való tekintettel vis maiort jelenteni.

Ki mérgez kit a magyar szántóföldeken?

Ki mérgez kit a magyar szántóföldeken?

Sajnos ismét előkerült a Redentin, ez a gyilkos szer. A sajtóban az utóbbi időben megjelent sok cikk, a pocok és hörcsög gradációkról, és a teendőkről. A RAPTORSPREY LIFE projekt (a veszélyeztetett parlagi sas és a kerecsensólyom zsákmány forrásának biztosítása) álláspontja és véleménye a Redentin rágcsálóirtó szer ismételt engedélyezése kapcsán- írtuk 2016 novemberében.

A mezei pockok egyes években, az időjárás függvényében, lokálisan elszaporodnak és ezeken a helyeken az átlagos egyedszám sokszorosára emelkedhet a számuk. Ilyenkor vitathatatlan kárt okoznak a mezőgazdaságban.
Ezek a gradációk azonban viszonylag gyorsan összeomlanak minden külső beavatkozás nélkül is, de ezeken a helyeken a nagy számban megjelenő ragadozó madarak is segítik ezt a folyamatot.

 

Számos elemzés és cikk foglalkozott már a Redentin üggyel, és sok vélemény látott napvilágot eddig is. Azt senki nem kérdőjelezi meg, hogy a szer használata jelentős természeti kockázatot jelent, különösen amiatt, mert diffúz módon, traktorról és repülőről is engedélyezett a kiszórása.

Megoldás a biológiai védekezés >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás