Hirdetés

Portugália bezárta utolsó szénerőművét, ezzel az Európai Unió negyedik szénmentes országa lett Ausztria, Belgium és Svédország után. De azért nem ilyen zöld a kép.

A tervezett időpontnál 10 nappal korábban, november 26-án leállították a Portugália középső részén található Pego erőművet, amely az ország második legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója volt, így Portugáliában már szén felhasználása nélkül termeltek áramot. Francisco Ferreira, a portugál ZERO elnöke elmondta, hogy Portugália számára fontos nap volt amikor megszabadult az üvegházhatású gázok legnagyobb forrásától, ugyanakkor elkeseríti, hogy az erőművet „erdőégetővé” alakítják át.– írja az Electrek.

A Pego tulajdonosa, az Endesa ugyanis azt tervezi, hogy a 682 megawattos erőművet fapellet égetésére alakítja át, az Európai Unió azonban fontolgatja a szabályok szigorítását, hogy a fatüzelésű erőművek ne számítsanak tiszta energiának.  Ferreira szerint nem megoldás, ha a szénről csak a következő legrosszabb tüzelőanyagra váltanak, helyette a szél- és napenergia kapacitás gyors növelésére kellene összpontosítani.

Reuters cikke rámutat, hogy bár Portugália elektromos energiájának 60–70%-a megújuló forrásokból származik, az ország továbbra is nagymértékben támaszkodik importált fosszilis tüzelőanyagokra.

Több mint 60 csoport tett közzé nyílt levelet a portugáliai erőmű szénből biomasszává alakítás ellen.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás