Hirdetés

A világörökségi helyszínek megőrzésére tett erőfeszítésekről készített jelentést az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezete, az UNESCO. Budapest nagy beruházásaival kapcsolatban konkrét kritikákat is  tartalmazó dokumentumot a HVG vette észre. Nem fogták vissza magukat a szakemberek.

Jelentést adott ki az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezete a világörökségi helyszínek megőrzésére tett erőfeszítésekről, ami érinti a budapesti Duna-partot, a Városligetet és a Várnegyedet is. Az UNESCO megállapítja, hogy történt némi előrelépés a korábbi ajánlások ügyében, de fontos lépéseket nem tett még meg a magyar fél, például nincs egy felelőse a világörökségi helyszíneket érintő projekteknek, ahogy nincs megfelelően átfogó városfejlesztési terv sem. A Várról szóló Hauszmann terv jelentős újjáépítéseket és új építkezéseket is tartalmaz, így „veszélyt jelent” a világörökségi helyszínre – olvasható a dokumentumban. A második világháborúban vagy a szocializmus időszakában megsérült, megsemmisült épületek helyreállítása egy idealizált történelmi állapot újbóli elérése érdekében a hitelesség elvesztéséhez vezet; a megőrzés, a restaurálás, az újjáépítés és az új építkezések közötti határvonalak elmosása „nincs összhangban a nemzetközi gyakorlattal” – szögezik le a szerzők.

Mol Campus 120 méter magasra tervezett székházának látványterve.

A jelentés készítői

  • „rémületesnek” tartják, hogy építési engedélyt kaphatott a Mol Campus, vagyis az olajtársaság 120 méter magasra tervezett székháza a tizenegyedik kerületben;
  • aggasztónak látják a Városligetbe tervezett beruházások, így különösen a Néprajzi Múzeum és a biodóm méretét;
  • arra kérik a magyar felet, hogy állítsa le a világörökségi helyszínekkel kapcsolatos projekteket, amíg átfogó, a budapesti fejlesztési tervvel összhangban lévő irányelvek nem születnek a megőrizni vágyott területek kezelésére;
  • 2020. február 1-éig jelentést kérnek a magyar államtól a fenti aggályokkal kapcsolatban.A világszerte elismert, nagy presztízsű világörökségi listán olyan védett budapesti helyszínek szerepelnek, mint a Duna-partok panorámája, a Budai Várnegyed és a Hősök tere az Andrássy úttal. Kisebb mértékben, de védettséget élveznek a világörökségi helyszínek mellett lévő zónák is, mint például a Városliget.
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás