A rovat kizárólagos támogatója

Az elmúlt hetekben csaknem valamennyi sajtóorgánum beszámolt a Tura határában történt, soha nem látott méretű ragadozómadár-mérgezésről. A Pest megyei település környezetében eddig 114 mérgezett állat és 132 mérgezett csalétek került elő, a természetvédelmi kár meghaladja a hat és fél millió forintot.

Bizonyára sokan úgy vélik, hogy ez a jelenség a Nyugat-magyarországi régióban ismeretlen, sajnos azonban ez nem így van. 2020-ban mind a 10 nemzeti park igazgatóság működési területén fordult elő hasonló eset, illetve Ausztria keleti részén is rendszeresek a mérgezéses ügyek.

2020. március 19-én elpusztult rétisast találtak Hosszúperesztegen az erdőben. Az illetékes természetvédelmi őr azonnal a helyszínre sietett és a kiérkező rendőr kollégákkal rögzítették a nyomokat. A maradvány állapota, illetve a körülmények alapján felmerült a mérgezés gyanúja, ezért a tetemet toxikológiai vizsgálatra küldtük, amely egyértelműen megállapította, hogy a fokozott természetvédelmi oltalom alatt álló madár karbofurán mérgezés miatt pusztult el.

A karbofurán tartalmú növényvédő szerek egészen kis dózisban is különösen mérgezők a gerinces állatokra, 2008 óta tilos a forgalmazásuk, felhasználásuk, tartásuk az Európai Unió területén. Az emberre is halálosan veszélyes szer szándékos mérgezésre történő felhasználása védett madarak ezreinek pusztulását okozta az elmúlt években Európa szerte.

Fentiek alapján feljelentést tettünk ismeretlen tettes ellen a Büntető Törvénykönyv 188.§ szerinti méreggel visszaélés, valamint a Btk. 242. § szerinti természetkárosítás bűntett miatt. Az ügyben lezajlott rendőrségi vizsgálat sajnos nem vezetett eredményre. A településen már nem ez az első eset, amikor mérgezés miatt kellett eljárást indítanunk. Sajnos a 2010-ben és 2013-ban indult vizsgálatok is eredménytelenek voltak.

Néhány éve méreg- és tetemkereső kutyás egységek dolgoznak a természetvédelem berkein belül a legfontosabb madárélőhelyeken, valamint a mérgezések helyszínein. Feladatuk a mérgezés és egyéb bűncselekmény áldozatául esett védett és fokozottan védett madarak tetemeinek és a mérgezett csalétkek felkutatása, valamint az ilyen esetekre szakosodott speciális nyomozócsoport segítése. Bízunk benne, hogy a kutyák segítségével jelentősen csökkenni fog a felderítetlen mérgezések száma, és az elkövetők felelősségre vonása nem marad el.

Harsányi Krisztián tájegységvezető, Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

Nyitókép: rétisas mérgezett teteme fotó: Góczán Éva Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás