Hirdetés

A ritka ludak is megérkeztek a Tatai Tavak Ramsari Területre! Tegnap a tömeget jelentő és gyakori nagy lilik, vetési lúd és nyári lúd mellett a tatai Öreg-tavon a vadludak esti behúzása előtt megkerült 1 vörösnyakú lúd (Branta ruficollis), valamint 2 öreg kis lilik (Anser erythropus).

A vörösnyakú lúd és a kis lilik hazánkban fokozottan védett fajok. Mindkét faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján: a vörösnyakú lúd a veszélyeztetett, míg a kis lilik egy még fokozottabb, a sebezhető kategóriában.
A Tatától mintegy 7 km-re található, szintén a ramsari területhez tartozó Ferencmajori- halastavakon pedig egy apáca ludat (Branta leucopsis) és a sarki lúd (Anser caerulescens) egy kék változatú példányát látták a megyei természetvédők. A sarki ludat fotózni is sikerült.

Az apáca lúd és a sarki lúd állománya nem fenyegetett. A jellegzetes fekete-fehér tollruhás apácalúd hazánkban alkalmi vendég, a sarki lúd viszont csak ritkán fordul elő. Tatánál utoljára 1997-ben látták. Akkor a tatai Öreg-tavon egy szintén a mostanihoz hasonló kék változatú példányt figyeltek meg.

A tatai Öreg-tavon továbbra is 22 ezer körül van a ludak száma. A tegnap délutáni megfigyeléskor a gyülekező réce és sirálycsapatok mellett a szintén fokozottan védett parlagi sas (Aquila heliaca) egy fiatal példányát, egy réti sast (Haliaeetus albicilla), valamint 38 darut (Grus grus) is láttak a természetvédők.

Hogy ezek a ritka ludak is kitartanak-e a jövő hét végén megrendezésre kerülő Tatai Vadlúd Sokadalomig, azt most még nem lehet tudni.
De a szervezők remélik, hogy különleges és ritka fajok is a teleszkópok látómezejébe kerülnek november 24-én a tatai Öreg-tó partján.

A képen középen a sarki lúd. Fotó: Bátky Gellért

Kapcsolódó anyagok:

Már 22 ezer vadlúd

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás