Hirdetés

Ciánszennyezés veszélye fenyeget az Eti Silver Corp. ezüstbányájának törökországi zagytározójánál. Az anatóliai Kütahya tartományban található három szakaszos gátrendszer két gátja átszakadt. A várható esőzések miatt a harmadik is átszakadhat, így a méreg a Fekete-tengerbe is bekerülhet.

Tegnap reggel arról számoltunk be, hogy átszakadt fala az Eti Silver Corporation ezüstbányájához tartozó három szakaszból álló gátrendszere egyik gátjának az anatóliai Kütahya tartományban. A Hurriyet Daily News tegnap délután viszont már azt írta, a hétvégén két gát is átszakadt.

Tahir Öngör geológus mérnök szerint a harmadik gát bármelyik pillanatban átszakadhat. A legrosszabb esetben a cianid- és nehézfémtartalmú zagy a Sakarya folyón keresztül akár még a Fekete-tengerbe is bekerülhet. A lap azt is írja, hogy a következő három napban végig esni fog Kütahya tartományban, amelynek következtében a cianid tartalmú zagy túljuthat a gáton.

Az előrejelzések szerint a környéken ma a sokévi átlagnál ötször több eső várható, aminek következtében nagy az esélye annak, hogy a legalsó gát is átszakad, ezzel komoly ciánszennyezést okozva a térségben. Murat Taşdemir, a Környezetmérnöki Kamara elnöke ezért a környék azonnali kitelepítését sürgeti.
 

Kapcsolódó anyagok:

Cianid katasztrófa Törökországban

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás