Hirdetés
greenfo/MTI

A leginkább környezetkímélő, tisztán elektromos járművek száma a múlt hónapban átlépte a harmincezret – így már 30 472 jár belőlük a hazai utakon. Tavalyelőtt januárban még csak nagyjából 7700-an voltak, a szűk 3 éven belül a bővülés itt tehát közel négyszeres.

Augusztus végéig 56 666 tisztán elektromos vagy hibrid gépkocsit helyeztek forgalomba zöld rendszámmal Magyarországon – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium. 2021 januárjában még kevesebb mint 28 ezer volt belőlük, számuk tehát húsz hónap alatt megduplázódott. A klímabarát hajtásra utaló táblákból több mint 23 ezret a fővárosban adtak ki.

A helyi járműállomány minőségi cseréjét támogató Zöld Busz Program segítségével már 76 elektromos autóbusz állt forgalomba. A kezdeményezésnek köszönhetően eddig összesen 139 tiszta és csendes jármű állami hozzájárulással ösztönzött beszerzéséről született döntés.

A program demonstrációs mintaprojektjében az utasok ingyenesen próbálhatják ki a korszerű buszokat vidéki nagyvárosokban és Budapest vonzáskörzetében.

A Technológiai és Ipari Minisztérium ágazati víziója szerint az akkumulátorok gyártásában Németország mellett, az autonóm járművek fejlesztésében pedig egyedül hazánk lesz az európai központ 2030-ra.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás