Hirdetés
greenfo/MTI

Június végéig dönt a román kormány a bányajáradékok emeléséről – jelentette be Victor Ponta miniszterelnök, ami a verespataki beruházást is érintheti. Az atomenergiára voksol az új román kormányfő.

"Azt tervezem, hogy a következő időszakban módosítjuk a bányajáradékot, mert a romániai átlag jelenleg 4 százalékos, míg az európai átlag 20 százalék felett van" – mondta Ponta tegnap egy televíziós interjúban – de konkrét számot nem közölt. Hozzátette: a bányajáradékok később bevezetendő új szintjét a tavaszi parlamenti ülésszak végéig tervezik bejelenteni. A bukaresti törvényhozás június végéig ülésezik.
A bányajáradék növelését tavaly év végén az akkor hivatalban lévő Boc-kormány is bejelentette, de az erre vonatkozó sürgősségi rendeletet mégsem fogadták el és nem jelentették meg a hivatalos közlönyben. A Boc-kormány négy év alatt negyedmilliárd eurós költségvetési többletbevételt remélt attól, hogy megkétszerezi a nemesfémek bányajáradékát. A tervezet szerint a kitermelt arany, ezüst és platina értékének 8 százalékát kellett volna az államnak befizetni (a jelenlegi 4 százalék helyett), a színesfémek, vasérc, radioaktív anyagok, szén, és termálvizek bányajáradékát 6 százalékra akarták emelni.

Románia legnagyobb aranylelőhelye az Erdélyi Szigethegységben, Verespatak környékén található, ahol a koncessziós szerződéssel rendelkező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) szerint 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt lehetne kitermelni.
Victor Ponta bírálta Traian Basescu román államfőt amiatt, hogy nyilvánosan sürgeti a verespataki bányaprojekt elindítását. A néhány napja hivatalba lépett román miniszterelnök korábban kifejtette, az RMGC ciántechnológiás verespataki bányaprojektjéről akkor dönthet a kormány, ha környezetvédelmi garanciákat kap, ha újratárgyalják az állami részesedést és ha megszűnik a projektet övező politikai lobbytevékenység. Az RMGC-ben a kanadai Gabriel Resources 80,46 százalékkal, a román állam pedig (a Minvest Deva révén) 19,31 százalékkal részesedik. A Gabriel Resources – a Mediafax hírügynökség szerint – "jelentősen" csökkentené a kiadásokat, amíg a bukaresti kormány nem tesz előrelépéseket a bányaprojekt engedélyezése terén. A cég 2,6 millió kanadai dolláros veszteséget jelentett az első negyedévben.

Az atomenergiára voksol az új román kormányfő

Az újabb nukleáris reaktorok megépítésével látja biztosíthatónak Románia energiafüggetlenségét az új román kormányfő. Victor Ponta a Pro TV román magántelevíziónak nyilatkozva kifejtette, hogy meg kell próbálni a nukleáris projekt folytatását, természetesen minden biztonsági intézkedés betartásával.
A tavalyi fukusimai baleset után több óvintézkedést vezettek be a cernavodai atomerőműnél, ezek az alternatív áramforrásokkal való ellátásra, a személyzet pótlólagos kiképzésére, valamint újabb hűtővízforrások biztosítására terjedtek ki. A biztonsági intézkedések 50 millió euróba kerültek. A stresszteszt elvégzését az Európai Bizottság kérte valamennyi tagállamtól a tavalyi fukusimai atomerőmű-baleset után.
Egy idén márciusi bejelentés szerint fél évvel elhalasztották a magánbefektetők kiválasztását az atomerőmű 3-as és 4-es blokkjának megépítésére "Egyelőre nem választottunk ki egyetlen befektetőt sem, a jelentkezési határidőt kitoltuk szeptember 15-ig" – közölte a gazdasági minisztérium. Az eredeti határidő március 15. volt. A cernavodai atomerőműben az eredetileg tervezett öt reaktor közül eddig kettő épült meg: az elsőt 1996-ban, a másodikat 2007-ben helyezték üzembe. Az erőmű jelenleg az ország villamosenergia-szükségletének mintegy 18 százalékát fedezi.
2007-ben a kormány úgy döntött, hogy már csak a hármas és a négyes reaktort építik meg. A román állam tulajdonában van a részvények 51 százaléka, a többi hat befektető között oszlik meg: a román ArcelorMittal és a spanyol Iberdrola 6,2-6,2 százalékkal, míg a cseh CEZ, az olasz ENEL, a francia GDF Suez és a német RWE egyaránt 9,15 százalékkal rendelkezik. A gazdasági minisztérium azért írt ki újabb tendert, mert 2010 végén a cseh, 2011 elején pedig a francia, a spanyol és a német befektető is kiszállt a projektből.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás