Hirdetés

A koronavírus járvány miatt kialakult helyzet az életünk számos területét érinti. Sok szektor került most nehéz helyzetbe, ilyen a turizmus is. Különösen fontos ez azoknál az ökoturisztikai látványosságoknál, ahol a turizmus támogatása, az így szerzett bevétel hozzájárul a védett természeti értékek megóvásához.

.„Vannak nagyszerűbb, pompásabb, elragadóbb látványok Erdély tájai közt, de oly magasztos alig lehet több, mint a Szent Anna tava.” 
Jókai Mór

Erdély egyik legszebb természeti kincse a ,,vulkánból született mesevilág” a Szent Anna-tó és a Mohos tőzegláp. Sok embernek tölt be a tó fontos szerepet az életében, kötődnek hozzá szép emlékek, első csókok, leánykérések, boldog családi pillanatok a tó békét, és nyugalmat árasztó partján.
A szükséges óvintézkedések miatt most határozatlan ideig a tó sem látogatható, azonban nem állt meg partján az élet. A Pro Szent Anna Egyesület munkatársai minden nap dolgoznak a tó körül. El kell látni a terület őrzésének a feladatát. A közbirtokosságot segítő egyesület a közelmúltban számos intézkedést vitt véghez és fejlesztette az infrastruktúrát, hogy mindenki számára minél kellemesebb élmény legyen a tavat meglátogatni, a természetet megcsodálni.
Ezt az infrastruktúrát a kialakult helyzetben is fenn kell tartani, meg kell őrizni, mely az egyesülettől nagy anyagi ráfordítást igényel. Számos helyi embernek biztosítja a megélhetést, hogy a Szent Anna-tóért tud dolgozni.

Idegenhonos halak veszélyeztetik a tó természetes állapotát

Sajnos az utóbbi évtizedben idegenhonos ezüstkárászok jelentek meg a tóban, melynek háttrében valószínűleg szándékos betelepítés áll. Az idegenhonos halak felborítják a természetes ökoszisztéma egyensúlyát, így rontják a vízminőséget. A Pro Szent Anna Egyesület igyekszik orvosolni a kialakult problémát.
A szakértő biológusok egyedi ötlettel álltak elő: ősi magyar eszközökkel, varsákkal szabadítanák meg az élőhelyet a halaktól. Erről bővebben itt lehet olvasni. 

A turisták támogatása nélkül a Pro Szent Anna Egyesület szintén nehezen tudja biztosítani az anyagi forrásokat ezekre a munkafolyamatokra.
Arra kérünk most minden természetbarát embert, aki szereti a Szent Anna tavat és a Mohos tőzeglápot, hogy a kialakult helyzetben is segítse az egyesület munkáját.

A Pro Szent Anna munkatársai és több biológus, természetvédő a kialakult helyzetben is, sok esetben önzetlenül azért dolgozik, hogy ha újra biztonságos lesz, a Szent Anna-tavat és a Mohos tőzeglápot meg tudjuk látogatni. Egy Európában páratlan, gyönyörű természeti csodát tudjunk majd megcsodálni.

Csatlakozzon a Szent Anna-tó és Mohos tőzegláp  Örökségvédelmi Támogatói Programhoz!  
Ezt a mohos.ro oldalon lehet megtenni, a Támogatás menüpontban

Fogadjon örökbe szimbolikusan egy kis területet, és az ikerkráter egy négyzetméter földterületének a védelmezője lesz ,,Talaj őrként”! ,,Erdő felügyelőként” legyen Ön a kráter egyik fájának védelmezője! (Törődéséért a fenyves erdő szívesen látja egy találkozásra és megajándékozza Önt egy poszterrel és egy dizájnos rövid ujjú pólóval, és elküldi Önnek az egyesület periodikus hírlevelét).

Aki egyéb módon kívánna segíteni, vegye fel a kapcsolatot az egyesület munkatársaival: info@szentanna-to.ro

Dósa Elek Levente 2020. április 14.-én digitális kirándulásra vitt bennünket a Szent Anna-tóhoz és a Mohos tőzeglápba, az Online Biológia Konferencia szervesében, erről hamarosan megtekinthető lesz a felvétel a konferencia közösségi oldalán.

Kérjük, segítsék a Szent Anna-tavat!

Bozóki Balázs (Online Biológia Konferencia szervezője), Dósa Elek Levente (ügyvezető-igazgató, Pro Szent Anna Egyesület)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás