Hirdetés

Gondosan csomagolt éles vita van a Miniszterelnökség és az MVM között a paksi bővítésről: az utóbbi nem számít a jövőben olyan áramárra, amelyből megtérülhet az új atomerőmű felépítése, míg az előbbi szerint még hasznot is hozhat a Paks 2. Cáfol az MVM: elkötelezettek az atomenergia mellett.

Az energiaárak vélhetően csökkenni fognak. Míg néhány évvel ezelőtt megawattóránként 90-100 euró volt az áram ára, ma 30 körül alakul az ár, és nem várható , hogy fordulna a trend – derült ki a Magyar Villamos Művek vezérigazgatóinak szavaiból egy a napokban tartott sajtótájékoztatón. A Népszabadság szerint ez gondosan becsomagol hadüzenet a Miniszterelnökségnek.  Ha ugyanis az MVM értékelése igaz, akkor nem térülhet nem a Paks 2 atomerőmű-beruházás, amelyhez mind a Lázár János vezette tárca, mint a kormány ragaszkodik. A két 1200 megawatt kapacitású reaktor ára 50,5-57,4 eurós piac árnál térülhet meg a 2020-as évektől kezdődő hatvanéves üzemidő előtt. A kabinet a Rothchild-csoport jelentésének hisz, amely ez idő alatt átlag 65 eurós árral számol.

Az áram ára kulcskérdés, mert ha ez nem elég magas, akkor az államnak kell az adófizetők pénzéből megtámogatnia az árat, ami elfogadhatatlan versenyelőnyt nyújtana a paksi áramnak a piaci szereplők által termelt árammal szemben. A Népszabadság azzal zárja a cikkét, hogy egyelőre nem világos, miért megy szembe az MVM a kormánnyal. Azért mert tényleg értelmetlennek tartják Paks 2-t, vagy mert a kormány elvette a fejlesztés menedzselését a cégtől.
 


Cáfol az MVM: elkötelezettek az atomenergia mellett

A Népszabadság reggeli tudósítása szerint Csiba Péter, az MVM csoport elnök-vezérigazgatója a társaság stratégiáját bemutató sajtóbeszélgetésen fejtette ki, hogy évekkel ezelőtt még 90-100 eurós áramárakról beszélhettünk megawatt-óránként, most pedig 30 euró körül vannak az árak, és nem nagyon látnak okot arra, hogy mitől emelkednének a jövőben. A cikk szerint az MVM így nem számít olyan piaci környezetre, ami biztosítaná Paks 2 megtérülését.  Minden alapot nélkülöz az az állítás, miszerint az MVM nem áll ki Paks 2 mellett. Az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója az MVM Csoport új stratégiájának bemutatásakor a vállalat piaci várakozásait és az arra adandó válaszokat foglalta össze, hangsúlyozottan a 2016-2020 közötti időszakra. Paks 2 belépése pedig a jelenlegi tervek szerint ezen időszak után következik be. A 2020 utáni árkörnyezetre vonatkozóan az MVM egyik vezetője sem fogalmazott meg prognózist. A 2016-2020 alatti időszakra, illetve a Paks 2 beruházás megvalósulását követő időszakra vonatkozó áramár becslések érdemben nem összevethetőek – olvasható az MVM közleményében.

Az MVM egyetért a Nemzetközi Energia Ügynökséggel, amelynek elemzése szerint a klímavédelmi célok nem teljesíthetők nukleáris termelési kapacitások nélkül. Az MVM Csoport számára kiemelt jelentőségű Magyarország ellátásbiztonsága, amely nukleáris kapacitások nélkül nem biztosítható – jelezték.

 

Előzmények

A 2014 elején megkötött paksi bővítési megállapodáskor a Paks 2 projekt még az MVM-hez tartozott, mely akkor saját költségvetésének terhére is belevágott volna a beruházásba.  A Paks 2 projekt megtérülési számítása a Rothschild-csoport modelljén alapul, ez alapján a két 1200 megawattos blokk 50,5-57,4 eurós piaci áramár mellett térül meg a jövő évtized közepétől számított 60 éves élettartama végére. A kabinet paksi bővítésről készült szakértői vizsgálata legalább 65 eurós átlagos áramárral számolt az említett időszakra, így megtérülést, hasznot ígérnek a beruházásnál.

A paksi bővítés kapcsán jelenleg is vannak viták az EU-val, Lázár János legutóbb kifejtette, egy ponton van érdemi vita, ez pedig a projekt megtérülése. Az EU azt vizsgálja, hogy Paks 2 reálisan képes lesz-e a saját lábán megállni, vagy állami támogatás szükséges a megvalósításhoz. Ha úgy látják, hogy kell állami támogatás, akkor azt kell mérlegelniük, hogy ez nem torzítja-e jelentősen a piaci folyamatokat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás