Hirdetés
Forrás: index.hu

Lolitával, az 56 éves gyilkos bálnával megtörténhet a Szabadítsátok ki Willyt! A több mint 50 évig delfináriumban szerepelő orka végre hazatérhet a Csendes-óceánba, de visszailleszkedése már kétséges.

Lolita, az 56 éves orka évtizedekig volt a floridai Miami Seaquarium sztárlátványossága, miközben az állatvédő aktivisták folyamatosan lobbiztak szabadon bocsátásáért – írja a BBC. A szórakoztató-központ szóvivői végre bejelentették, hogy a következő két évben megkezdik az orka természetes élőhelyére való visszatelepítését. Ebben segíti őket a nonprofit Friends of Lolita szervezet. A kardszárnyú delfin áthelyezése azonban nem olcsó, a számlába ezért beszállt Jim Irsay, az Indianapolis Colts NFL labdarúgócsapat tulajdonosa is. Elmondta, nagyon izgul a kardszárnyú delfin sorsa miatt, gyerekkora óra imádja a bálnákat.

Lolita, eredeti nevén Tokitae vagy Toki egy nőstény gyilkos bálna. A National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) szerint ezek az orkák kizárólag a Csendes-óceán északi részén élnek, de az év több hónapját a Washington állambeli Puget Soundban töltik. Populációjukat 2005-ben veszélyeztetettnek minősítették, részben a vadászat és a fogságba vetés miatt, aminek Lolita is áldozatul esett a hetvenes években.

Jason Colby környezettörténész és a Victoria Egyetem professzora könyvet is írt a gyilkos bálnákról, ebben olvashatjuk, hogy a hetvenes években a környezetvédők a halászok halóinak kivágásával próbálták kiszabadítani az állatokat. De sokszor történt baleset, például az állatok belegabalyodtak a hálókba. Lolita kifogásakor négy borjú meg is fulladt.  Lolitát eladták a Miami Seaquariumnak, ahol egy másik bálnával, Hugóval együtt lépett fel. Hugo azonban 1980-ban meghalt, így Lolita több mint 40 éve nem volt bálnatársaságban.

HA SZABADON ENGEDIK, Ő LESZ A LEGIDŐSEBB ORKA, AKIT ÚJ ÉLŐHELYRE TELEPÍTENEK – AMELY EGYÚTTAL A RÉGI IS.

Lolita a Seaquariumban egy 26×11 méteres tartályban élt, amely veszélyesen szűk egy nagyjából hat méter hosszú állatnak, úgyhogy szabadon bocsátása már igen aktuális, de szakértők szerint Lolita életkora és az, amennyi időt fogságban töltött, megnehezíti a visszailleszkedését, önálló táplálkozását. Az állatnak a legjobb valószínűleg egy tengeri karám lenne, ami lehetővé tenné, hogy érezze az otthoni vizet, de megmaradnának a sok évtizedes, megszokott körülmények is.

Nyitókép: Lolita delfinárium 2010  kép: Jeff Greenberg / Getty Images

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás