A rovat kizárólagos támogatója

Augusztus 1-jétől tilos a kutyák fülének csonkítása, és farokkurtításra is csak az állat hét napos koráig van lehetőség. Szintén újdonság, hogy az eb-, macska- és görény- kölyköket nyolchetes korukig kötelező az anyjukkal tartani. Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy sokan kizsákmányoló módon tartják állataikat, gyakran elmarad az állatkínzók felelősségre vonása.

A tartók gyakran a kötelező oltásokat, a féregtelenítést sem adatják be kedvenceiknek, ezzel fertőzésveszélynek tehetik ki a környezetükben élő embereket és állatokat egyaránt.

2013. január elsejétől a négy hónaposnál idősebb ebek már csak elektronikus transzponderrel (chippel) megjelölve tarthatók. Ennek értelmében a gazdáknak még öt hónap áll rendelkezésére, hogy elvégeztessék a szükséges állatorvosi beavatkozást, amiért 3500 forint kérhető az állat tartójától. Az összeg magában foglalja az eszköz árát, a beültetés díját és az országos eb-adatbázisba való regisztráció díját is.

Az új előírások értelmében kistestű kutyáknak (20 kg-ig) legalább 10, közepes testűeknek (20-40 kg) 15, nagytestűeknek 20 m2 területet kell biztosítani a jövőben. Változnak a kikötve tartás szabályai is. Kistestű ebet legalább 4, közepes testűt 6, nagytestűt 8 méteres eszközzel (lánc, kötél stb.) szabad csak megkötve tartani.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője szerint sokkal több a gazdira váró házi kedvenc, mint amennyi felelős gazda van. Ha csökkenne az állatok felelőtlen szaporítása, nem lenne ennyi könnyű szerrel megszerezhető, majd megunt – utcára dobott – kutya, macska vagy más házi kedvenc. Az Orpheus szállóigéje a kóbor állatok képződésének megelőzésével kapcsán egyértelmű: "legjobb annak a kóbor állatnak, amelyik meg sem születik", hát mit ne mondjak… van benne valami!
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás