Hirdetés
Van egy olyan fasor az Újlipótváros szélén, a pesti felső rakparton amit valamiért Újpesti rakpartnak nevezünk, s ahol a helyi lakosság türelmetlenül várja, hogy végre kivágjunk 105 fát. Ez első hallásra megdöbbentő lehet, ezért nem árt tudni a hátteret – írja Bardóczi Sándor Budapest főtájépítésze.

Ezek a fák gömbakácok zömmel. Nem igazán nőnek túl nagyra, koronaalapba oltják őket, ezért életük során rendszeresen tövig vissza kell metszeni a koronájukat, hogy ne korhadjon be a tehertől. Foglalkozós fajta, kevés árnyékkal. Nos ezek a fák teljesen tönkre vannak menve. Számos fa törzse megüregesedett, balesetveszélyessé vált, soknak bekorhadt a koronaalapja, többet a damilos fűkasza gyűrűzött meg és tett beteggé.

A fasort eddig a XIII. kerület kezelte és egy mintaszerű párbeszédben készítette fel arra a környék lakóit, hogy cserére van szükség. Kikerültek a fákra múlt évben a fakoppos vizsgálati eredmények. Mivel a tavaszi covid hullám teljes lezárásai az akkori ültetési szezont meg nem történtté tették, az őszi ültetési szezonra tolódott át a fák eltávolítása és az újak faiskolai előkészítése. A nagyon veszélyeseket viszont már akkor kivágtuk.

Utolsó búcsút szakvezetéssel ezen a héten, november 6-án pénteken, 13 órától vehet tőlük minden érdeklődő. A gyülekezési pont a fasor Jászai Mari téri végénél lesz. Ott mindenki fáról fára megtapasztalhatja személyesen is, mekkora a probléma.
105 fát vág majd ki november 9-ei kezdettel a kerület, majd a Főkert ültet a helyükbe és a korábbi tuskók helyébe egy sokkal jobb fafajt, a mezei juhart (Acer campestre). Őshonos, strapabíró, nagyobb lombja lesz már néhány éven belül, mint a gömbakácoknak valaha is lehetett, több árnyékot ad.
Könnyű búcsú ez, mert minőségi csere történik. 165 fa érkezik, s ezzel együtt a Főváros át is veszi a fasor kezelését a kerülettől. Begyógyítjuk a rakparti tájsebet. A fa helyére fa kerül. Nem beton

Van egy olyan fasor az Újlipótvárosi szélén, a felső rakparton amit valami Újpesti rakpartnak nevezünk, s ahol a helyi …

Közzétette: Bardóczi Sándor – & nbsp; 2020. november 3., kedd </ blockquote> </ div>

A munkálatokra – mivel hosszan elhúzódó területet érintenek – négy szakaszban kerül sor. RÉSZLETEK A FŐKERT HONLAPJÁN
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás