Uniós támogatással újulnak meg Budapest védett területei

2024. február 25.

Hírek

A Főváros közel másfél milliárd forintot nyert az EU LIFE pályázatán természetvédelmi rehabilitációra, így  többek közt a Mocsáros-dűlő és a Tétényi-fennsík természetközeli helyreállítására! Közel 4 éve – a Bizottsággal folytatott konzultációk nyomán – a Jávor Benedek vezette Budapest Főváros Brüsszeli Képviselete működött közre a pályázaton való indulásban. Azóta kitartó munka folyt, aminek most meg is… Tovább »

A kormánysajtó Üllői úti fahazugsága

2024. február 5.

Hírek

A Magyar Nemzet robotosai ismét valótlan állításokkal próbálják az olvasóikat traktálni. Ezúttal a szövegértés és a számolás nem ment nekik, pedig most még az is megtörtént – ami nem szokott – hogy előbb telefonos segítséget kértek a Főkerttől.

Elkapták a római-parti illegális fairtót, aki beismerte a tettét

2023. december 26.

Hírek

Az illegális fakivágás előtt a korábban a partéli mobil gátért küzdő “Egyesület a Római Partért” szervezet kifogásolta a faültetést, amelynek még a jogszerűségét is kétségbe vonták. Miért is kellene közpénzből az ártérbe építkezők igényeit kielégíteni?

A tények makacs dolgok, nem nőtt a városligeti zöldfelület

2023. november 9.

Hírek

Bardóczi Sándor Budapest főtájépítésze műholdas elemzést tett közzé a Városliget területéről: a kép egy 2015-ös és egy 2020-as műholdas infrafotó összehasonlításával készült, és bemutatja, hogyan változott a terület zöldfelületi intenzitása öt év alatt.

Hagyjuk a kertben az avart!

2023. október 28.

Hírek

Hagyjuk a helyén a lehullott avart a kertben, mert az hihetetlen módon segíti a hasznos rovarok, beporzók, hüllők, madarak, emlősök áttelelését vagy téli táplálékszerzésüket – írta Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze.

A kormánypárti média öngólja: a gaz főváros/a

2023. szeptember 2.

Hírek

Mint sok más közösségi médiából is tájékozódó ember, én is tűkön ülve vártam, hogy végre lezáruljon a kedvenc lapom, a Metropol nyári pénzdíjas fotópályázata, amely a “gaz fővárosa” nevet kapta és végre kiderüljön, ki lett a győztes.

Parlagfű dilemma: irtsuk, vagy ne?

2023. augusztus 18.

Hírek

Magyarországon 2 millió ember szenved a parlagfű miatti allergiában. Az egyetlen növény, aminek a nem irtását bírsággal szankcionálja jogszabály. Írtjuk is. Hogy ez az irtás segít-e, azt jól mutatja, hogy az EU-n belül immár elsők lettünk a parlagfű koncentrációban. Azaz ennek az irtás dolognak nagyjából nulla a hatékonysága, mégis ezt erőltetjük évről évre.

Favágás a lakosság érdekében a ferencvárosi Mester utcában

2023. április 1.

Hírek

A Közösségi Költségvetés keretében korábban egy a Mester utca fái közötti járdaburkolatok felbontására, és ott kiemelt növénykazettákban évelők ültetésére nyert támogatást egy alulról jövő kezdeményezés. A projekt előtt a FŐKERT átvizsgálta a Mester utca fáit és néhány platán esetében a favizsgálat olyan kockázatokat tárt fel, ami miatt ezek a fák tovább már nem megtarthatók.