Hirdetés
Forrás: e-cars.hu

Az Österreichische Post (osztrák posta) megvalósította a „Zöld Salzburg” projektjét, és bevezette a csomagok, levelek, nyomtatott sajtó és a reklámanyagok CO2-mentes kézbesítését 193 darab tisztán elektromos járművel.

Sokszor jön fel a téma idehaza is, hogy az elektromos meghajtású autókkal számos olyan üzletág karbonlábnyoma csökkenthető, vagy akár tehető teljesen kibocsátásmentessé, mint a kézbesítés. Legyen szó csomagok, vagy postai küldemények eljuttatásáról a célba, nem mindegy, hogy ezen tevékenységek közben mennyi káros-anyag kerül jellemzően a nagyvárosok levegőjébe. A legújabb jelentkező az osztrák posta (Österreichische Post), akik Salzburg városában tudták a tevékenységüket 100 százalékban zölddé tenni.

A projekt már 2023 nyarán elindult és jelenleg ott tart a dolog, hogy Thalgau logisztikai központból történő szállítás is már helyileg károsanyag-kibocsátásmentes. A leveleket, a nyomtatott médiát és a direkt levél küldeményeket Salzburg városának két kézbesítési bázisáról továbbítják. A társaság 126 töltőállomást telepített és 193 elektromos járművet helyezett üzembe. Ezeket az osztrák posta napelemes rendszereiből származó zöld árammal, valamint Ausztriából származó zöld árammal töltik fel. A „Zöld Salzburg” projekt teljes beruházása mintegy hatmillió eurót tesz ki.

A fenntartható logisztika iránti erős elkötelezettségünk fokozatosan láthatóvá válik Ausztriában. Graz és Innsbruck után Salzburg a harmadik tartományi főváros, ahol helyi kibocsájtás nélkül tevékenykedünk. Évente körülbelül 1,9 millió kilométert teszünk meg Salzburgban tisztán elektromos járművekkel, így több mint 180 000 liter gázolajat takarítunk meg” – mondja Peter Umundum, az Österreichische Post AG csomagküldő és logisztikai igazgatója.

Az Osztrák Posta célja, hogy 2030-ra Ausztria egész területén megvalósítsa a helyi kibocsájtásmentes szállítást. Ebben segítségükre lesz majd az a már megrendelt további 700 darab Maxus eDeliver 3 és eDeliver 9 furgon is, melyet már tavaly megrendeltek a gyártótól. A posta elmondása alapján ezeket Ausztria egész területén használni fogják majd.

Az Osztrák Posta 2022 óta kizárólag az elektromos járművekre összpontosít. A „Zöld Salzburg” projekt megvalósításával az osztrák posta így már több mint 4000 elektromos járművet üzemeltet. Az egész Ausztriára kiterjedő flotta jelenleg több mint 1200 elektromos kerékpárból, elektromos motorkerékpárból, elektromos segédmotoros kerékpárból és tricikliből, valamint több mint 2700 elektromos kisteherautóból áll. Ez egy igen jó arány már most is annak fényében, hogy a Posta teljes flottája mintegy 10 000 darabos.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás