Hirdetés
Forrás: hirado.hu

A hideg időjárás, a Deepwater Horizon tragédiája, valamint a hideg édesvíz beáramlása okozta a palackorrú delfinek tömeges elhullását tavaly a Mexikói-öbölben.

A Mexikói-öböl északi részén élő palackorrú delfineket három tényező sújtotta, mely a 2011 elején észlelt szokatlanul magas halálozási arányhoz vezetett – írja egy kutatócsapat a PLoS One folyóiratban. 2011 januárja és áprilisa között 186 palackorrú delfin (Tursiops truncatus) teteme mosódott partra a Mexikói-öböl északi részén. 86 közülük újszülött vagy nagyon fiatal egyed volt. Ez a szám közel duplája a történelmi átlagnak. Az emlősök elhullását jelenleg is figyelik egy felmérés (szokatlan halálozási események felmérése) során, mely a kifejlett egyedeknek a 2010 elején uralkodó hideg idő folyamán végbement nagyarányú halálozása után indult.

A vizsgálat azt sugallja, hogy a három tényező közül a hideg idő volt az első, mely meggyengítette a delfinpopulációt és hozzájárult a magas halálozási arányhoz. A második a Deepwater Horizon olajszennyezése, mely áprilisban következett be. Ezután pedig olvadó hóból származó nagy mennyiségű hideg édesvíz ömlött be a Mobile-öbölbe – a Mexikói-öböl egyik keskeny öble – 2011-ben.

A delfinek természetes környezetükben általában találkoznak szezonális hőmérsékleti és édesvízi ingadozásokkal – mondja Ruth Carmichael, a vizsgálat vezetője hozzátéve, önmagában véve azonban egyik tényező sem okozza szükségszerűen partra vetődésüket vagy halálukat. Most azonban a hideg édesvíz lehetett szó szerint az utolsó csepp a pohárban, miután a delfinpopulációt már eredendően legyengítette a megelőző események kiváltotta táplálékhiány – mint például az öböl táplálékláncába beszivárgó olaj – vagy a bakteriális fertőzés.

2010 júniusa és 2012 januárja között az 51 partra vetődött emlősből 12-nél pozitív eredményt adott a Brucella baktériumot szűrő teszt – mondja Teri Rowles, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézet (NOAA) kutatója. A Brucella – mely néhány egészséges állatban is jelen van – tüdőgyulladást, agyvelőgyulladást, bőr- és csontfertőzéseket, valamint vetélést válthat ki a delfineknél.

„A vizsgálatok azt mutatják, hogy a delfinek eleve rossz állapotban voltak a Deepwater Horizon-katasztrófa és néhány különösen hideg tél után. A NOAA-elemzésből pedig tudjuk, hogy hordozták a Brucellát – mondja Carmichael. – A már eleve stresszhelyzetben élő és megviselt állatok végzetét a hideg édesvíz beömlése siettethette.”

A hideg víz a tavaszi időszakban ömlött a Mobile-öbölbe, amikor a delfinek életet adnak utódaiknak. A partra mosódott újszülött delfinek tetemét legnagyobb számban ezen a területen fedezték fel. Mivel a delfinek vemhessége 12 hónapig tart, a partra került újszülöttek egy része az olajszennyezés idején foganhatott, mely kihathatott túlélési képességükre. Mint a partra vetődések során általában, kevés tetem volt elég jó állapotban ahhoz, hogy meghatározhassák a halál okát – mondja Rowles. Ezenkívül a vizsgált egyedeket érintően sem áll rendelkezésre teljes adatkészlet a halál okát illetően. A fent említett felmérés jelenleg is zajlik, a végső adatok és elemzések pedig általában csak 18 hónappal egy adott esemény után érhetőek el.

Carmichael abban reménykedik, a vizsgálat arra ösztönzi majd a szakembereket, hogy figyelembe vegyék azon fizikai és kémiai környezeteket, ahol a partra vetődésekhez hasonlatos események végbemennek, mivel ezek befolyásolhatják, hogyan reagál egy faj a stressztényezőkre.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás