Hirdetés
Forrás: zöld HVG

Ismét tömegesen vetődtek partra pilótabálnák Új-Zéland egy, a tömeges bálnapusztulásokról már hírhedtté vált partszakaszán. A Farewell Spit nevű partszakasz híres a tömeges bálnapusztulásokról.

A Déli-sziget legészakibb, az óceánba benyúló, vékony homokzátonyán, a Farewell Spiten 36 állat vetődött partra, közülük legkevesebb 31 múlt ki. Az állatok három kilométer hosszan hevertek a fövenyen. Állatvédők ma meg tudták menteni azt az öt, hivatalosan gömbölyűfejű- vagy Calderon-delfinnek nevezett állatot, amely túlélte az éjszakát, de később közülük legalább kettő újra a partra vetődött.

A Farewell Spit hírhedt a tömeges bálnapusztulásokról, de ez Új-Zéland több partszakaszára is igaz. A hatóságok ismét felhívták a figyelmet, hogy a bálnák partra vetődése szomorú, de teljesen természetes jelenség. A legnagyobb feljegyzett eset 2017 februárjában történt, akkor majdnem 700 bálna sodródott partra, és közülük 250 pusztult el. A Farewell Spiten az elmúlt 15 évben legalább 11 alkalommal vetődtek partra tömegesen pilótabálnák.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás