Hirdetés

Az amerikai kormány finanszírozni kívánja egy csapat hörcsögpatkány Afrikában történő kiképzését, hogy így vegyék fel a harcot az ottani vadon élő állatok illegális kereskedelme ellen.

A képen látható hörcsögpatkányok(afrikai cricetomyst) családjába tartozó egyedet, és fajtársait arra fogják kiképezni, hogy segítsék a vadon élő állatok illegális kereskedelmének felgöngyölítését. Forrás: ©Carl de Souza/AFP/Getty Images

Az afrikai hörcsögpatkányok legéletképesebb csoportját a kikötőkben fogják alkalmazni, elsőként Tanzániában, hogy kiszagolják a tobzoskaféléket szállító hajórakományokat, valamint az azokkal együtt szállított lombos fűrészárut. A tobzoska a világ legkeresettebb és egyúttal legtöbbet csempészett állata, ami a kihalás szélére került a bőre és pikkelyei iránti folyamatos és óriási kereslet miatt.

 

A belga Apopo szervezet emberei képzik ki a patkányokat, egy modellezett aknamezőn Morogoban, Dél-Tanzániában. A mezőn 1500 deaktivált taposóakna található. Az US Fish & Wildlife Service (Amerikai Hal- és Vadgazdálkodási Szolgálat) jelenleg 100.000 amerikai dollárnak megfelelő összeget költ egy kísérleti projektre, amely patkányokat képez ki az illegális termékek felismerésére, valamint kiképzőiknek történő jeladásra. Ezek a patkányok a 90 cm-es hosszúságot is elérhetik, látásuk gyenge, ám épp ennek köszönhetően szaglásuk nagyon jó, és kifinomult. Pofazacskóik vannak, mint egy hörcsögnek – innen ered az elnevezésük is.

A patkányokat, akiknek a súlya, ha teljesen kifejlődnek elérik az 1 kg –t , 9 hónapig képzik ki, mielőtt bevetnék őket az egyes afrikai országokban pl. Angolaban vagy Mozambikban. A patkányokat, akiknek a súlya, ha teljesen kifejlődnek elérik az 1 kg –t , 9 hónapig képzik ki, mielőtt bevetnék őket az egyes afrikai országokban pl. Angolaban vagy Mozambikban.

Az afrikai hörcsögpatkányokat korábban pórázra csatolták, és aknák, valamint a TBC kiszagolására alkalmazták. Egy belga patkány szakértő, Bart Weetjens belekezdett egy projekt kivitelezésébe, melyben a kiképzett patkányok által Afrikában és Dél-Ázsiában felderített taposóaknák száma elérte az 1500-at. Emellett, több mint 5000 TBC-s beteget „diagnosztizáltak” csupán a szaglószervük segítségével. Az Amerikai Hal- és Vadgazdálkodási Szolgálat úgy nyilatkozott, reméli, ez a fajta beavatkozás a vadon élő állatok csempészetébe a nyitó szakasza lehet egy „sokkal nagyszabásúbb projektnek, amelynek elsőszámú főszereplői a patkányok lesznek, akik innovatív eszközt jelentenek majd a vadon élő állatok kereskedelmének felszámolásáért folytatott küzdelemben”.

A képen egy afrikai hörcsögpatkánykölyköt képeznek ki az Apopo belga civilszervezet munkatársai. Az állatka jutalomfalat gyanánt egy avokádóból, tejből és mogyorófélékből összeállított müzlit kap, amelyhez egy fecskendőből jut hozzáA képen egy afrikai hörcsögpatkánykölyköt képeznek ki az Apopo belga civilszervezet munkatársai. Az állatka jutalomfalat gyanánt egy avokádóból, tejből és mogyorófélékből összeállított müzlit kap, amelyhez egy fecskendőből jut hozzá

 

Az Obama-féle államvezetés épp a közelmúltban fokozta a veszélyeztett afrikai állatok orvvadászatára, illetve illegális kereskedelmére irányuló rajtaütési akciók gyakoriságát. A múlt héten például az Amerikai Hal- és Vadgazdálkodási Szolgálat tilalmat hirdetett mindenfajta „trófea” azaz állati testrészek – fej, láb, farok – stb. behozatala – ellen, amelynek az alapja vagy előzménye az volt, hogy a vadászok fogságban tenyésztett oroszlánokat lőttek le kedvtelésből Afrika szerte.

A patkányok képzésének finanszírozására szánt pénz egy 1.2 millió dolláros csomag része, amely támogatni kívánja a bűnüldözést, és az elkövetők kézre kerítését Kambodzsában, biztosítani kívánja a tigris orvvadászatot akadályozó erdei őrjáratokat Indonézia területén, valamint a keresőkutyák képzését azért, hogy azok ki tudják szagolni az illegális tatárantilop-agancs szállítmányt.

A patkányok kiképzése jelenleg Morogro városában folyik, hogy azután Kambodzsába szállítsák és telepítsék őket, ahol az Apopo szervezete azon munkálkodik , hogy a 30 éve fennáló konfliktust megoldjaA patkányok kiképzése jelenleg Morogro városában folyik, hogy azután Kambodzsába szállítsák és telepítsék őket, ahol az Apopo szervezete azon munkálkodik , hogy a 30 éve fennáló konfliktust megoldja

 

Ez a pénzsegély a legszükségesebb forrásokat nyújtja a szárazföldi projekt támogatásához, ott, ahol a vadon élő állatok kereskedelme éppen tizedeli a „a Föld legnagyobb becsben tartott és legritkábban előforduló állatfajait” – jegyezte meg Dan Ashe, az Amerikai Hal- és Vadgazdálkodási Szolgálat igazgatója. „A projektben résztvevők egy úttörő megközelítést alkalmaznak az illegális vadkereskedelem problémájának megoldására azokon a helyeken, ahol az egész folyamat kezdődik, és ahol a vadon élő állatok iránti kereslet táplálja az illegális áruk kínálatát, aktivizálva az ellátási láncot, növelve a bűnözést.

A hörcsögpatkány a taposóakna sikeres lokalizálása után, jutalomképpen bekaphat egy falatka banánt, oktatója kezéből. A hörcsögpatkány a taposóakna sikeres lokalizálása után, jutalomképpen bekaphat egy falatka banánt, oktatója kezéből.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás