Hirdetés
Forrás: hirado.hu

Peru környezetvédelmi ügynöksége vizsgálatot indított, hogy milyen okok vezettek 10 ezer béka elhullásához, amelyek tetemére az ország déli részén egy folyóban leltek rá. Egy zöldszervezet a hatóságokat okolja, mondván, figyelmen kívül hagyták érveiket a régióba telepített szennyvízfeldolgozó kapcsán.

A Titicaca-tavi béka (Telmatobius culeus) kritikusan veszélyeztetett faj. Nagy testű, zöldes képviselői százainak tetemét találták meg a Coata-folyóban lebegve, emiatt az Állami Erdőgazdálkodási és Vadvédelmi Szolgálat vizsgálatot indított. A helyi lakosok meginterjúvolása és a begyűjtött minták alapján úgy hiszik, több mint 10 ezer béka pusztult el egy kb. ötven kilométeres szakaszon.

A riadót egy zöldszervezet (Committee Against the Pollution of the Coata River) fújta meg, amely a hatóságokat okolja a folyó súlyos szennyezettségének figyelmen kívül hagyásával. Tiltakozásul 100 békatetemet helyeztek el a regionális főváros, Puno központi terére.

A békák kizárólag Dél-Amerika legnagyobb tavában, a Titicacában és mellékfolyóiban élnek. Bőrük számtalan redőbe fut – emiatt becenevük Titicaca-tavi herezacskó béka -, ami segíti légzésüket magashegyi élőhelyükön, az Andokban.

A fajt a Nemzetközi Természetvédelmi Unió kritikusan veszélyeztetettként tartja nyilván, vagyis populációja a kutatók becslései szerint az utóbbi 15 évben 80 százalékkal zsugorodott. Mindebben szerepet játszhatott, hogy az emberek túl sok egyedet gyűjtöttek be fogyasztási célra, élőhelyük pusztul, a maradékot pedig a behurcolt fajok veszik el tőlük.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás