Hirdetés
Forrás: euronews

Carla Sands korábbi koppenhágai nagykövet jelenleg energiaügyi szakértőként dolgozik egy Trumphoz közeli tanácsadó cégnél. Az intézmény munkatársaként a politikusnak minden esélye megvan arra, Trump győzelme esetén érdemi befolyása legyen a kormányzati munkára.

Az eredetileg csontkovács végzettségű politikus – bár a diplomaszerzésével kapcsolatos körülmények zavarosak – egyetemi tanulmányait követően színészettel kezdett foglalkozni. Rövid és viszonylag terméketlen színészi karrierje után a kilencvenes években önálló praxist nyitott és csontkovácsként dolgozott, majd 1999-ben kötött az ingatlankereskedő Fred Sandssel kötött házasságának köszönhetően nagy vagyonra és befolyásra tett szert. Az üzletember 2015-ös halálát követően Carla republikánus támogatóként mind pénzügyileg mind politikailag könnyedén belesodródott a 2016-os Trump-kampány folyamataiba: olyannyira, hogy Trump győzelmét követően aktív politikai szerepet vállalt, 2017 és 2021 között az Egyesült Államok koppenhágai nagyköveteként szolgálta Amerikát.

Sands konteói és lehetőségei

A politikus 2019-ben, amikor nagykövetként dolgozott a Trump-adminisztráció alatt, szerepet játszott abban a törekvésben, hogy Amerika megvásárolja Grönlandot Dániától. Nemrégiben Sands bizonyítékok nélkül tett olyan súlyos állításokat, hogy gyerekek követnek el öngyilkosságot, hogy megmentsék a bolygót a globális felmelegedéstől, és hogy a Biden-kormányzat klímapolitikája a kínai korrupció befolyásával lehet összefüggésben.

„A gyerekek öngyilkosságot követnek el, mert nem akarnak szén-dioxidot kibocsátani. Ennyire átmosták az agyunkat.” – mondta tavaly Sands jelenlegi munkahelye, a 2021-ben alapított America First Policy Institute (AFPI) nevű tanácsadó cég nyilvános texasi rendezvényén. Ugyanezen az alkalmon Sands célba vette a 15 perces városok néven ismert várostervezési koncepciót, ami a haladószellemű urbanisták, városfejlesztők és várospolitikusok egy széleskörűen támogatott célkitűzése. Az elképzelés szerint a városokat gyalogosbarátabbá kell tenni úgy, hogy minden negyed óra alatt megközelíthetővé és elérhetővé válljon.

„Az embereket 15 percre korlátoznák lakóhelyeiktől, és külön engedélyt kellene kérniük ahhoz, hogy elhagyhassák a várost” – mondta, majd kifejtett: „Ez marxizmus: céljuk, hogy irányítsák az emberiséget – dolgozó emberekre, emberek tömegére gondolok.”

Sands nem minden nézete mainstreamen kívüleső. Az AFPI-ban végzett munkája során visszafogottabb blogbejegyzésekben vagy újságcikkekben nyilvánít véleményt. Ezek jobban igazodnak a republikánus nézetekhez. Az inflációcsökkentő törvényt hatályon kívül akarja helyezni, mert szerinte a kormányzat klímapolitikája inkább Kínának kedvez, mint az Egyesült Államoknak. Ellenzi az olaj- és gázipar szabályozását és a párizsi klímamegállapodást. Azt állítja, hogy az elektromos járművek 15 év múlva károsabbak lesznek a környezetre mint most.

Sands 2022 óta az America First Policy Institute energetikai vezetőjeként dolgozik, egy olyan agytrösztnél, amely munkája augusztusban hatalmas lendületet kapott. Ez azzal egyidőben történt, hogy Donald Trump a csoport igazgatótanácsának elnökét választotta átmeneti elnöki csapatának társelnökévé. Sands, aki a csoport Energia- és Környezetvédelmi Központjának alelnöke, itt talált platformot az éghajlatváltozással kapcsolatos konspiratív nézeteinek.

Trump tehát az AFPI-t egy fontos hatalmi csomóponttá tette azok után, hogy elhatárolódott a Heritage Foundationtől, korábbi szövetséges konzervatív tanácsadó cégétől. A 2021-ben alapított intézet számos korábbi Trump-tisztviselővel büszkélkedhet, köztük David Bernhardt volt belügyminiszterrel és Rick Perry volt energiaügyi miniszterrel.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás