Hirdetés

Mire van szüksége egy emberi lénynek? Egy korty vízre, betevő falatra, szerető ölelésre, biztonságos közegre, szabadságra. Azzal, hogy az ember milyen módon oltja oly sokféle szomját, hatást gyakorol a természetre és társai életére. A „Tükörben a világ” kiállítás egy felfedezőút. A látogatók, miközben kitekintenek a világra, saját magukat is megpillanthatják a tükörben. Mik az alapvető igényeim? Hogyan tudom ezeket kielégíteni anélkül, hogy a bolygó túlélését és az emberi jogokat veszélyeztetném? A vándorkiállítást március első felében Budapesten, majd Pécsett tekinthetik meg a látogatók.

A Tükörben a Világ színes, kacskaringós vízió temérdek installációval és játékkal. Célja a fenntartható fejlődés ösvényének felkutatása. Az interaktív kiállítás központi kérdése: Mire van szüksége egy emberi lénynek, és ennek mi a hatása a környezetére?

A kérdésre válaszul az alkotók tíz izgalmasan berendezett szobát álmodtak meg, Manfred Max-Neef chilei közgazdász filozófiája alapján. Minden egyes szoba kapott egy nevet: Tudás, Túlélés, Választás, Alkotás, Identitás, Pihenés, Biztonság, Szeretet, Álom, Részvétel.

A látogatók számos környezettudatos viselkedési formával – mint például a komposztálás, a tudatos vásárlás, az ökológiai lábnyom, vagy a szelektív hulladékgyűjtés – találkoznak, amelyekből kiválaszthatják, melyek követését tudják vállalni a jövőben környezetük védelme érdekében. A tárlat magas színvonalú, oktatási célokat, környezeti nevelést szolgáló komplex ismereti anyag, melynek fő üzenete, hogy a mára általánossá vált fogyasztói életforma nem tartható fenn tartósan a modern társadalmakban. Egy olyan új szemléletmód kialakítására van szükség, amely lehetővé teszi az emberi szükségletek mértéktelen fogyasztás nélküli kielégítését. Olyan jólét felépítésére van szükség, ami tiszteletben tartja a Föld ökológiai tartalékait.  

A kiállításhoz oktatófilm is készült, amelyben Vida Gábor akadémikus professzor kalauzolja végig az érdeklődőket, rámutat mai fogyasztói társadalmunk zsákutcáira, valamint alternatív megoldásokat és jó gyakorlatokat kínál a fenntarthatóság felé vezető úton.  

„Amikor én gyerekkoromban közlekedtem erdőn-mezőn, szemetet nem találtam. A szemét ismeretlen fogalom volt! Nagyritkán előfordult, hogy egy újságpapírt látott az ember, amit elfújt a szél. Műanyag akkoriban nem volt, a papír drága hiánycikknek számított és ennek következtében mindenki nagyon vigyázott rá. Most, hogy bőség volt a kőolajból, rengeteg műanyag készült, mindent műanyagban kapunk… ezzel egy új „kultúra” alakult ki, a környezetszennyezés. Ezért mindenkinek nagyon ajánlom, hogy nézze meg, hogy mit vásárol, az a termék honnan származik, de a legfontosabb, hogy gondoljuk át, tényleg szükségünk van-e arra a termékre!?” – meséli Vida Gábor a kiállítás Választás szobájában

A tárlat  2016. március 3-5-ig ingyenesen látogatható Budapesten, a Budenz József Gimnáziumban (II. kerület, Budenz u. 20-22.), majd március 8-10-ig Pécsett, az  Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központban (Apáczai Csere János körtér 1.). A kiállításra gyerekeket és felnőtteket egyaránt várnak a szervezők!

A program a Zöld Patent Kft. szervezésében, az ÖKO-Pack Kft közreműködésével, az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság támogatásával valósul meg, az Élj Fenntarthatóan program keretében. www.szelektalok.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás