Hirdetés

A Tiszai PET Kupa lelkes önkéntesei 10 év alatt összesen több mint 300 tonna hulladéktól mentesítette a magyarországi folyókat. Fókuszuk a Tiszán van, de ezt 5 éve kiterjesztette a Tisza-tóra, 4 évvel ezelőtt pedig a Bodrogra. Idén újabb folyó megtisztítása a petkalózok célja: májusban a Marosra eveznek.

A Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület, a PET Kupa versenyek szervezője közleménye szerint a PET Kupa küldetése a Tisza árterének megtisztítása az ott lerakódott – főként ukrán és román eredetű – szennyeződéstől, amelynek legnagyobb hányadát a PET-palackok teszik ki. 2022-ben három versenyt szerveztek, a jubileumi tizediket a Felső-Tiszán, míg a Tisza-tavon és a Bodrogon egyaránt a negyedik alkalommal. Az ezeken résztvevő 640 önkéntes 31 hulladékból készült hajón összesen 30 tonna hulladéktól mentesítették az árteret.

Maros télen forrás: PET-kupa

A legsúlyosabban szennyezett terület a Tokaj és Tiszaladány közötti szakasz volt, itt egyetlen nap alatt 5 tonna hulladékot gyűjtöttek. Hatékonyságuk folyamatos növelése mellett a szervezők szándéka, hogy a már megtisztított területeket megóvják a visszaszennyeződéstől, ehhez viszont elengedhetetlen a hulladék-utánpótlást jelentő mellékfolyók megtisztítása is. Ezért úgy döntöttek, 2023-ban új folyóra, a Marosra eveznek.

Azt írták, hogy a Maros menti településeken a környezetvédelem iránt elkötelezett csoportok évek óta dolgoznak az Erdélyben eredő folyó megtisztításán. Apátfalváról, Makóról és Szegedről is érkezett megkeresés, igény az összefogásra. Nekik szeretnének segíteni a „petkalózok” azzal, hogy a helyi önkormányzatokkal és zöld szervezetekkel együttműködve megszervezik 2023. május 18-21. között a Marosi PET Kupát.

A szervezők hat csapat jelentkezését várják 2023. március 1-ig. Nevezni a Tiszta Tisza Applikáción keresztül lehet (TTaPP 2.0 néven letölthető a Google Play-ről és az iTunes-ról is).

A marosi verseny csapatainak hulladékból készülő két hajójához az alapanyag a helyi iskolák bevonásával gyűlik, ezért a PET Kupa szervezői márciustól az iskolaudvarokon elhelyezett tárolókba várják a kiürült PET-palackokat és a hajók építésébe is bevonják majd az iskolásokat.

Aki nem a Marosra, hanem a Bodrogra, a Tisza-tóra vagy épp a klasszikus, nyolc napos tiszai PET Kupára vágyik, annak sem kell aggódnia, jelentkezni még minden versenyre lehet, szintén március 1-ig!

Időpontok:

  • IV. Tisza-tavi PET Kupa: 2023. június 17-20. Tervezett útvonal: Tiszafüred-Dinnyéshát
  • XI. Tiszai PET Kupa: 2023. július 29 – augusztus 6. Tervezett útvonal: Kisköre-Szolnok
  • IV. Bodrogi PET Kupa: 2023. augusztus 30 – szeptember 3. Tervezett útvonal: Olaszliszka-Tokaj

A szervezők szeretettel várnak minden jövendőbeli petkalózt a vízitúra szezon legnagyobb kalandjára!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás