Hirdetés

A növényt Mindanao szigetén, a Pantaron-hegység Malimumu nevű hegyén, 1050 m tengerszint feletti magasságban fedezték fel, s a felmérések szerint egyedül ott honos a faj, amely a Nepenthes cabanae nevet kapta.

Az új és endemikus rovaremésztő növényre a Közép-Mindanao Egyetem két kutatója bukkant rá 2015-ben, egy terepi gyűjtőút során. A növény ismeretlen volta a gyűjtőút utáni vizsgálatok során bizonyosodott be. Az új faj felfedezésével a Pantaron-hegység endemikus kancsóka fajainak száma nyolcra emelkedett, a Fülöp-szigeteken ezzel 58 kancsóka-faj él.
Az új kancsóka élőhelye hegyvidéki esőerdő, az aljnövényzet részét képezi, a talajon nő és a közeli növényekre kapaszkodik fel, 6-8mm vastag szárral, amely több méter hosszúra nőhet. Az agyagos talajt kedveli, és viszonylag kevés napfényt kap.
A levelei 3,2-4,6 cm keskenyek, hosszúkás alakúak, és 26-34 cm hosszúak is lehetnek. A növény alsóbb részén növekvő kancsók 16-18 cm hosszúak, 3-4,5 cm átmérőjűek, hengeresek, kissé hasasak. A növény felső részén növekvő kancsók egy egész kicsit nagyobbak, elérik a 19 cm hosszúságot és az 5 cm átmérőt. A kancsókat vörössel szórt zöld mintázat jellemzi.
A felmérés során csupán 10 példányát látták, egymástól 10-25 méter távolságban, így a faj a súlyosan veszélyeztetett kategóriában van. Az élőhelye nem védett terület, ám a most megszaporodott endemikus faj talán hozzásegíti az illetékeseket ahhoz, hogy sikerüljön védettséget nyerni a Pantaron-hegység számára.

A felfedezésről a Philippine Journal of Systematic Biology számolt be 2020. márciusi számában, a teljes cikk itt olvasható.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás