Hirdetés

A Dél-Afrikai Környezetvédelmi Minisztérium nemrég bejelentette, hogy az Indiai-óceánban fekvő Prince Edward-szigetek körül óriási kiterjedésű védett tengeri területet (MPA, Marine Protected Area) jelöltek ki. A 18 millió hektáros terület ezáltal az egyik legnagyobb védett tengeri terület lett a világon.

A BirdLife köszönetet mond internetes honlapján a minisztériumi hivatalnokoknak és a természettudósoknak, illetve mindazoknak, akik segítettek ezt elérni. Ben Lascelles, a nemzetközi zöld szervezet IBA (Important Bird Area) programfelelőse hangsúlyozta, hogy védett tengeri területek létrehozásával biztosítani lehet az óceánok védelmét és fenntartható használatukat: „Az új terület kinyilvánítása igen örvendetes hír, mert a világon rengeteg fontos tengeri madár élőhely még nem áll védelem alatt. Ez a kijelölés oltalmazza a Prince Edward-szigeteket, mely az óceán déli részén élő hatalmas madárkolóniák táplálkozóhelyéül szolgál.” A programfelelős hozzátette, hogy a területet kifejezetten tengeri madárvédelem céljából jelölték ki a BirdLife új tengeri e-atlaszában, melyet azért fejlesztettek ki, hogy a kormányoknak könnyebb legyen ilyesfajta nagy horderejű döntéseket hozni. A Biológiai Sokféleség Egyezmény (Rio de Janeiro, 1992) céljául tűzte ki, hogy 2020-ig a világ tengereinek és tengerpartjainak 10%-át védelem alá helyezi, többek közt ehhez is segítséget nyújt majd az e-atlasz, amely itt tekinthető meg.

Részlet a tengeri e-atlaszból a Prince Edward-szigetekkel Részlet a tengeri e-atlaszból a Prince Edward-szigetekkel A változatos tengeri madárvilágáról híres szigeteken él a világ vándoralbatroszainak (Diomedea exulans) mintegy fele, a királypingvineknek pedig 13%-a. A világ összes szigete közül itt élnek az egyik legnagyobb fajszámban a tengeri madarak: 26 különböző tengeri madárfaj szaporodóhelye a szigetcsoport, ami egyedülálló a világon. A BirdLife International IBA-ként tartja számon a területet páratlan biodiverzitása miatt, így az új MPA sok tervezett tengeri IBA területtel is átfed. Az új védett tengeri terület létrehozása rengeteg ott szaporodó tengeri madárnak és -élőlénynek fog kedvezni. Mindkét sziget körül 22 km-es körzetben korlátozni fogják az emberi tevékenységeket, és tilos lesz mindenféle tengerhasználat. Ez biztosítja majd az olyan tengeri madárfajok, mint a szamárpingvin (Pygoscelis papua) és a kékszemű kárókatona egyik Crozet-szigeteki alfajának (Phalacrocorax (articeps) purpurascens) védelmét. Ezek a madarak kizárólag ezen a területen táplálkoznak és állományaik jelentősen megfogyatkoztak az utóbbi időben. Az intézkedés biztosítja, hogy ne kelljen új tevékenységek további káros hatásait elszenvedniük a táplálkozó-területükön.

Dr. Ross Wanless, a BirdLife Dél-Afrika tengeri madarakért felelős vezetője azt mondta: „Ez a határozat a kutatók és természetvédők sokéves munkájának gyümölcse. Az MPA nagy jelentősége, hogy védelmet nyújt a tengeri madaraknak és más tengeri élőlényeknek, a páratlan biodiverzitás megőrzése a Prince Edward-szigeteken pedig mindennél fontosabb.”

A Prince Edward-szigetek (Forrás: Wikipedia)A Prince Edward-szigetek (Forrás: Wikipedia)
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás