Hirdetés
A minap lemondott uniós klímaügyi biztos és ügyvezető alelnök helyére javasolja Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök Wopke Hoekstrát, a holland külügyminisztert, így tehát egy, az egyben átvenné Frans Timmermans pozícióját.Mindez úgy történik, hogy Hoekstranak nincs érdemi klímaügyi diplomáciai tapasztalata, noha ő képviseli majd az EU-t a COP28 klímaügyi csúcson, hiszen előtte öt évig holland pénzügyminiszter volt, azt megelőzően pedig a Shell, illetve a McKinsey tanácsadó cégnek dolgozott.

Miután Frans Timmermans klímaügyi vezető, a zöld átállás vezető döntéshozója a minap lemondott a holland miniszterelnöki poszt megszerzése érdekében, a holland ügyvezető kormány Wopke Hoekstrat jelölte. A személyes meghallgatás után ma azt közölte Ursula von der Leyen, hogy támogatja az ő uniós biztosi kinevezését, illetve ügyvezető alelnöki posztját, és konkrétan az uniós zöld átállással, illetve intézményközi kapcsolatokkal és tervezéssel kapcsolatos feladatkört adná neki. Ezzel tehát lényegében ugyanazt látná el, amit honfitársa szintén ellátott.

A Bizottság elnöke a közleményben méltatta a jelölt érdemeit, szakmai előéletét, hogy ezzel is növelje annak esélyét, hogy különösebb megrázkódtatások nélkül el tudja majd foglalni pozícióját, miután az Európai Parlament meghallgatja őt, illetve a tagállamokat tömörítő Tanács is elfogadja a jelölését- írta a portfolio.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás