Hirdetés

Átadták a Sajó Elemérről elnevezett többfunkciójú vízleeresztő műtárgyat Tassnál, mely  megépülése jelentős mérföldkő a magyar vízgazdálkodás történetében, hiszen megvalósult a Ráckevei (Soroksári)-Duna (RSD) eredetileg – közel hatvan éve – elképzelt vízgazdálkodási rendszere, amely szerint az RSD két torkolati nagyműtárgya egy energetikai rendszert alkot.

Ezáltal valóra válik a szerteágazó igényeket kielégítő, fenntartható vízgazdálkodás ezen a különleges és egyedülálló rendszeren. A beépített, – világszinten is egyedülálló – vízgépészeti berendezésnek köszönhetően mind a dunai kisvizes, vagyis vízhiányos, mind a nagyvizes, árvizes időszakban ezt követően biztosítható lesz a szükséges vízátvezetés az RSD és a Duna között. Ez azt jelenti, hogy mostantól nem csak leereszteni lehet a Duna-ág vizét a Dunába, hanem annak vízpótlása is biztosítható, kiszámíthatóbbá téve a térségi vízgazdálkodást akár az öntözés, vagy a szabadidős tevékenységek számára.
A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság beruházása így nem csak az RSD rendszere számára jelent hatalmas előrelépést, hanem az egész térségben éreztetni fogja pozitív hatását. A Dunából történő szivattyúzással ugyanis a kisvizes időszakban is biztosítható lesz az Alsó-Duna-völgy öntözővíz igénye, továbbá a Duna-Tisza közi homokhátság vízpótlási problémáinak megoldása is egy lépéssel közelebb került.

Ráckeve-Soroksári Duna ág Tassi zsilip

Fentieken túl a meglévő hajózsilip is újra visszakapta eredeti funkcióját, tehermentesül a vízszintszabályozási és vízleeresztési feladatoktól. A hajózsilip várható élettartama ennek köszönhetően megnő, így még hosszú évekig biztosíthatja a kapcsolatot a vízi közlekedők számára a Duna-ág és a Duna között.
A koronavírus járvány a projekt megvalósítását nagymértékben megnehezítette, de a kivitelezést végző SC Tass 2017 Konzorcium, illetve az érintett szervezetek mindent megtettek a sikeres kivitelezés és a mielőbbi átadás érdekében.
A projektről bővebb információt az http://rsd.ovf.hu oldalon olvashatnak.
További információ kérhető:

Ráckeve-Soroksári Duna ág Tassi zsilip

A Széchenyi 2020 Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében megvalósuló, „A Ráckevei (Soroksári) Duna-ág és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és -rekonstrukció” projekt – most zajló – II. szakaszában megépült az 1956-os jeges árvízkor tönkrement zsilip és erőmű helyére tervezett új többfunkciós vízleeresztő műtárgy. Az új létesítményt, mely az Európai Unió és a Magyar Kormány közel 7,5 milliárd forint támogatásával jött létre, június elején átadták.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás