Hirdetés

Miközben már röpködnek a százmilliók a Paksi Atomerőmű még el sem kezdődött bővítése kapcsán, csendben folytatódik két olyan “atomprojekt” Pécs mellett és alatt, amely a városnak semmi hasznot nem fog hozni, viszont hosszú távon további negatív következményekkel járhat:

a bodai aleurolitközetbe tervezett nagy aktivitású radioaktív hulladék- és fűtőelem-lerakó, valamint az időről időre eltűnő, majd újra megjelenő uránbánya-nyitás terve.
Tudomásunk szerint a korábbi ausztrál cég helyett most a Magyar Urán Resources Kft névre "átcímkézett" vállalat (a Magyar Urán Zrt nevű vállalatcsoport része) újabb próbafúrásra készül Pécs város területén, a Kismélyvölgyi úton, annak ellenére, hogy a lakók már évekkel ezelőtt is tiltakoztak ugyanez miatt. A tiltakozás jogos, hiszen a több hónapos fúrási tevékenység súlyosan zavarja őket. Noha mindez a városháza nyilvánvaló hozzájárulásával történik, ismét nincs felvilágosítás és tájékoztatás.

Ugyanez a városvezetés "Európa zöld fővárosává" akarja tenni Pécset (eddig sikertelenül), miközben még csak a ténnyel sem hajlandók foglalkozni, hogy az atomlerakó és az uránbánya egyáltalán megvalósulhatnak, és a város kultúrára, oktatásra, "egészségiparra", turizmusra, stb. alapozott fejlesztési tervében ezekről szó sincs. Nem néznek szembe azzal, hogy pontosan e célokat tehetik tönkre ezek a tervek, továbblökve városunkat a lejtőn.

Az LMP saját "nemzeti konzultációja" megmutatja, hogy a pécsi polgárok közül sokan még nem rendelkeznek információval e projektekről, akik viszont tájékozottak, azok óriási többségben elutasítják azt, hogy Pécs az atomenergia két "piszkos" végére kerüljön – az atomlerakóval és az uránbányával.

Egy felelős városvezetésnek nem a külső érdekek kiszolgálása a feladata. A polgármesternek és a képviselőknek kötelessége megadni a tisztességes tájékoztatást, és a város polgárainak érdekeit és szándékait kell képviselni. Ezért felszólítjuk a polgármestert, hogy e kérdésben is ennek szellemében járjon el!

dr. Keresztes László Lóránt, önkormányzati képviselő, LMP
dr. Kóbor József, megyei elnökségi tag, LMP

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás