Hirdetés

2022 júniusáig tart a napraforgó olaj hatósági ára, és egyelőre nem látni, mennyibe kerül majd azután. Ha drágulás jön, ideje lesz áttérni a zsiradékmentes vagy kevés olajat használó sütésre-főzésre, amihez a jó serpenyő elengedhetetlen. A Tudatos Vásárlók hasznos tanácsai, ingyenes serpenyőtesztje.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete összegyűjtötte, hogy melyik serpenyő mire jó. Mire jók a bevonatos és mire a bevonat nélküli darabok.
Az öntöttvas, a rozsdamentes acél, az alumínium vagy a titán serpenyő hővezető képessége a legjobb?
Miben flambírozhatunk, és miben jó, ha eszünkbe se jut ilyen konyhai bravúrokat gyakorolni?
Sőt, a tapadásmentes változatok közül 21-et
teszteltek is a Tudatos Vásárlók, többek közt karcállóság, kopássállóság, hőeloszlás, hevítési idő szempontjából, az eredmények pedig meglepő képet mutatnak.

Ma már sokféle alapanyagból készülnek edények, ami közös bennük, hogy lehetnek bevonatosak vagy bevonat nélküliek. A bevonatosak körül sok vita kering, főleg amiatt, hogy a bevonat leválhat és káros lehet az egészségre. A leggyakoribb bevonatok a teflon, a kerámia, és a titán. A bevonat nélküliekből is van bőven választák. A nagyszüleink által használt öntöttvas edények reneszánszukat élik, de mellettük megtalálhatók a rozsdamentes acél változatok is  

Bevonat nélküli edények 

Előnyök  

 • Rendkívül hőálló.  
 • Nagyon tartós; megfelelő használat esetén örökkévaló.  
 • Könnyen használható és kezelhető.  
 • Tökéletesen alkalmas sütésre, pl. steak.  
 • A bevonat nélküli serpenyők mindenféle konyhai eszközzel használhatók, beleértve a fém kiegészítőket is; a karcolások nem befolyásolják a serpenyők teljesítményét.  

Hátrányok  

 • A bevonat nélküli serpenyőknél idővel foltok keletkezhetnek, amelyek azonban nem károsak, ez például a rozsdamentes acélra jellemző.  
 • olaj vagy vaj használata minden alkalommal ajánlott, amikor bevonat nélküli edényekkel főzünk, hogy elkerüljük az étel letapadását.  

Érdekesség, hogy a bevonatos serpenyőkkel szemben a bevonat nélküli serpenyőkkel való sütés sokkal hatékonyabb alacsony hőmérsékleten, így energiát takaríthatunk meg.  

Bevonatos edények  

Előnyök  

 • Könnyű használni és tisztán tartani.  
 • Ideális ragadós ételekhez, alapanyagokhoz, pl. tojás, tejszín alapú szószok.  
 • A főzéshez kevés olaj vagy vaj elegendő.  

Hátrányok  

 • A magas hőmérséklet károsíthatja a bevonatot.  
 • A teflon bevonatú serpenyőket javasolt kicserélni, amint kopottnak vagy karcosnak látszanak.   

A bevonatos serpenyő élettartamának meghosszabbítása érdekében főzéskor csak szilikon, műanyag vagy fa konyhai kiegészítőket érdemes használni. 

A tapadásmentes serpenyőkből 21 típust teszteltek is a Tudatos Vásárlók, hogy kiderüljön, melyik a legolcsóbb azok közül, amelyekben tényleg nem tapad le az étel. Kutatták, hogy mely márkák mely típusai azok, amik viszonylag kevéssé karcolódnak, kopásállóak, melyiknek jó a hőelosztása. A legjobban teljesítő 5 márka között vannak ismertek és kevésbé ismertek is, árban pedig 10-15 ezer forintból már megvehető egy tartósabb darab.  

További részletes ismertető az Egyesület weboldalán olvasható:  

Válassz jó serpenyőt, süss kevesebb olajjal!  

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás